Erdoganova nacionalistička retorika – pokušaj okupljanja konzervativnih glasača

Erdoganova nacionalistička retorika – pokušaj okupljanja konzervativnih glasača

Ankete predviđaju teška vremena za Erdogana

Još jednom, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tvrdi da će promeniti status Aja Sofije iz muzeja u džamiju.

„Nećemo samo dati besplatan ulaz u Aja Sofiju. Nakon izbora, Aja Sofija će se vratiti u svoju normalnu formu. Šta ovo znači? Naime, povući ćemo status muzeja Aja Sofije i menjaćemo Aja Sofiju do te mjere da će je zvati džamija! Trump priznaje Jerusalim kao glavni grad. Zar je to pravo? Izraelu daje Golansku visoravan, zar ne? A od Turske ćete dobiti odgovor!“, rekao je Erdogan u svom govoru u Istanbulu.

Samo nekoliko dana ostalo je do opštinskih izbora u Turskoj 31. marta. Ankete pokazuju da će Recep Tayyip Erdogan verovatno izgubiti opštinu Ankara, koja je pod njegovom kontrolom od 1994. godine.

U Istanbulu, vladajuća stranka ima neznatan napredak, ali gotovo sve ankete se slažu da će koalicija AKP-MHP imati manji broj glasova u odnosu na predsedničke izbore 2018. godine, kada je dobila 51,6% glasova.

Prema anketi kompanije KOMSAR, savez AKP-a sa MHP-om u opštini Ankara dobiće 46,11%, a opoziciona koalicija CHP-Iyi Parti 51,88%.

U Istanbulu, gde je Erdoganov kandidat bivši premijer Turske, Binali Iildirim, KOMSAR predviđa marginalnu pobedu za AKP-MHP sa 50,2%.

Kontrola opština u Turskoj je od velike važnosti jer one imaju ogromna ovlaštenja, od infrastrukture, transporta, sakupljanja smeća do vodosnabdevanja, kao i snabdevanja gasom, što pomaže da se stvore odnosi sa potrošačima i otvori put za desetine hiljada političkih regruta.

Nacionalistička retorika poslednjih dana smatra se pokušajem okupljanja konzervativnih glasača./ibna