EU će uspostaviti mehanizam za brzi pristup vakcinama, sa posebnom pažnjom na Zapadni Balkan

EU će uspostaviti mehanizam za brzi pristup vakcinama, sa posebnom pažnjom na Zapadni Balkan

Očekuje se da će Evropska komisija uspostaviti mehanizam za strukturiranje snabdevanja vakcinama koje dele države članice, sa posebnom pažnjom na Zapadni Balkan i njegove susede.

Vest je objavio komesar EU za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelyi nakon jučerašnjeg sastanka na kojem je razgovarano o merama za ubrzanje vakcinacije u EU za borbu protiv pandemije.

„Da bi obezbedila jedinstveni front za pobedu COVID-19 i pravovremeni pristup vakcinama, Evropska komisija će uspostaviti mehanizam za strukturiranje isporuke vakcina koje dele države članice, sa posebnom pažnjom na Zapadni Balkan i njegove susede“, napisao je Varhelyi na svom ličnom nalogu na Tviteru.

„Razmatraće se dalje mogućnosti za blagovremenu isporuku vakcina“, dodao je on.

Prema saopštenju za štampu, Evropska komisija će, kako bi obezbedila pravovremeni pristup vakcinama, uspostaviti mehanizam „Europe Group“ za strukturu isporuke vakcina koji države članice dele sa zemljama partnerima.

Ovaj mehanizam omogućiće partnerskim zemljama da dele pristup delu od 2,3 milijarde doza obezbeđenih strategijom EU o vakcinama, sa posebnim fokusom na Zapadni Balkan, istočne i južne susede i Afriku.

Evropska komisija i države članice treba da nastave da podržavaju mehanizam COVAX, između ostalog, blagovremenim pristupom vakcinama. Grupa Evropa je već mobilisala 853 miliona evra za podršku COVAX-u, čineći EU jednim od najvećih donatora.

Prema saopštenju za štampu, tokom sastanka je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen naglasila da je vakcinacija neophodna za izlazak iz krize.

„Vakcinacija je neophodna za izlazak iz ove krize. Već smo obezbedili odgovarajuće vakcine za celokupno stanovništvo Evropske unije. Sada moramo ubrzati isporuku i ubrzati vakcinaciju. Cilj nam je da do leta imamo 70% odrasle populacije vakcinisane. Ovo bi mogla biti prekretnica u borbi protiv ovog virusa. Međutim, okončat ćemo ovu pandemiju tek kada svi na svijetu imaju pristup vakcinama. Pojačaćemo napore da pomognemo u pružanju vakcina za naše komšije i partnere širom sveta“./ ibna