EU – Crna Gora održale međuvladinu konferenciju u Luksemburgu

EU – Crna Gora održale međuvladinu konferenciju u Luksemburgu

Glavni prioritet za Crnu Goru je ispunjavanje privremenih merila utvrđenih u poglavljima vladavine prava, rekao je evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelyi na konferenciji za novinare nakon Međuvladine konferencije EU i Crne Gore, održane 22. juna 2021. u Luksemburgu.

„Bilo mi je drago što sam od premijera čuo posvećenost Crne Gore postizanju ovog cilja i vrlo detaljan plan za rešavanje otvorenih pitanja u oba poglavlja o vladavini prava. Sada je ključno za sve političke aktere u Crnoj Gori – bilo vladu, parlament i pravosuđe – da ovu posvećenost pretvore u opipljive rezultate. Ovo je ključno za dalji napredak u procesu pridruživanja, cilj koji podržava ogromna većina crnogorskog naroda“, rekao je Varhelyi.

U ime portugalskog predsedavanja EU, portugalska državna sekretarka za evropske poslove Ana Paula Zacharias rekla je da je IGC veoma važan za jačanje dijaloga između država članica EU i Crne Gore s ciljem da pomogne fokusiranje na napore za ključne reforme, koje su potrebne.

„EU je pozdravila napore koje je učinila Crna Gora, najnaprednija zemlja u procesu pristupanja. Primetili smo da će se unapređenje pregovora i dalje voditi napretkom Crne Gore u pripremama za pristupanje“, rekla je Zacarias.

Premijer Zdravko Krivokapić napomenuo je da je Crna Gora vodeća na putu pristupanja EU, podvlačeći da su na međuvladinoj konferenciji crnogorski zvaničnici dobili uveravanja da će to biti proces zasnovan na zaslugama. Rekao je da, ako želi da ubrza proces pristupanja, Crna Gora mora postići nacionalni konsenzus o ključnim pitanjima. Premijer se sastao i sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednikom Evropske komisije Josepom Borrell-om.

Krivokapić je rekao da je Međuvladina konferencija između Crne Gore i EU dala snažan zamah politici proširenja. Premijer je obećao vladinu posvećenost sprovođenju svih potrebnih reformi i postajanju sledećom članicom EU.

Vlada je citirala Borrella kao pohvalu za jasan geostrateški kurs Crne Gore.

„Pozdravljajući neporecive napore Crne Gore u reformi vladavine zakona, Borrell se složio da je potrebna veća jasnost u pogledu preostalih kriterijuma za poglavlja 23 i 24, praćeni većom opipljivošću i kredibilitetom procesa pristupanja“, navodi se u saopštenju za štampu.

Ovo je prva međuvladina konferencija EU i Crne Gore u okviru nove metodologije Evropske komisije (EK) u pristupnim pregovorima između Brisela i Podgorice.