EU da ne ostavi Zapadni Balkan na cedilu

EU da ne ostavi Zapadni Balkan na cedilu

Mi u Evropskoj uniji možemo da živimo sigurno i stabilno samo ako više uradimo za sigurnost, stabilnost i regionalno pomirenje na Zapadnom Balkanu, izjavio je Mihael Rot, državni sekretar u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova.

Rot je u razgovoru za Dojče vele (DW) naglasio da ga “raduje što ima partnera u EU koji u ime svih prepoznaju strateški značaj” ovog regiona, misleći na Bugarsku u kojoj je boravio prošle nedelje.

Rot je bio u delegaciji nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera koji je u četvrtak i petak boravio u Sofiji. Tokom posete, Štajnmajer je hvalio angažman Bugarske prema susedstvu koje još nije deo EU.

Socijaldemokratski političar Rot smatra da je važno “podići vidljivost” Evropske unije u regionu sa jasnom porukom: “Ne ostavljamo ljude na Zapadnom Balkanu na cedilu, posebno jer je proces transformacije na putu u EU tako težak za ljude. To vidimo pre svega kod mladih koji napuštaju domovine i dolaze i u Nemačku jer na Zapadnom Balkanu više ne vide perspektivu za sebe”.

Istovremeno, ovaj državni sekretar u razgovoru za DW naglašava da “ne sme biti političkih popusta” na polju demokratije, pravne države, poštovanja manjina i borbe protiv korupcije. “Evropska unija nije u prvom redu zajedničko tržište niti ekonomski projekat nego zajednica vrednosti”, dodaje Rot.

Nemačka će predsedavati EU u drugoj polovini sledeće godine, a Rot se nada velikom angažmanu na Zapadnom Balkanu. “Naravno da smo danas zarobljeni drugim temama. Jedan primer je Bregzit koji košta mnogo energije i vremena. Trenutno imamo pregovore o finansijskom okviru EU. Tim je važnije da Zapadni Balkan ne bude zanemaren kao tema”, zaključuje Mihael Rot.