EU: Dijalog Beograda i Prištine mora biti iznad “domaće politike”

EU: Dijalog Beograda i Prištine mora biti iznad “domaće politike”

Susret Aleksandra Vučića sa kosovskim premijerom Avdullahom Hotijem danas u Briselu,pod posredovanjem EU, vidi se kao prvi korak u obnovljenom procesu dijaloga, koji, kako prenosi Tanjug, EU namerava da se „intenzivira“ od septembra, u „paralelnom putu”.

Prema izveštaju Agencije, deo procesa biće posvećen finalizaciji i primeni svih onih sporazuma koji su do sada potpisani, ali nisu sprovedeni, bilo delimično ili u potpunosti. Drugi deo biće pokušaj postizanja sporazuma za potpunu normalizaciju odnosa između dve zemlje.

EU kaže da su izvršene temeljne pripreme za nastavak dijaloga o dogovorenim pitanjima i da su dobili podršku država članica i, što je najvažnije, lideri Beograda i Prištine pokazali su političku volju.

Sa takvim opredelenjima može se razgovarati mesecima, a ne i godinama, kada je u pitanju završetak procesa, uvereni su u Briselu.

Stoga su pregovarači sa EU najavili „dinamični pregovarački proces“ koji bi trebalo da bude intenziviran odmah nakon letnjeg raspusta, u prvoj nedelji septembra.

EU ne želi da otkrije o kojim će se konkretnim dogovorenim pitanjima razgovarati tokom dijaloga.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da je reč o nestalim i raseljenim te o imovini, odnosno o regulisanju ekonomskih odnosa. Izjave kosovskog premijera Avdullaha Hotija ukazuju na to da će kosovski Albanci zahtevati ratnu odštetu, povrat vlasništva nad imovinom i priznavanje nezavisnosti Kosova.

Tokom pregovora koji su vodili ka prvom Briselskom sporazumu, potpisanom 2013. godine, imovinska pitanja prepuštena su tzv. Briselskom sporazumu 2, koji nikada nije sproveden.

Diplomatski izvori u Briselu rekli su Tanjugu da se ta pitanja tiču elektroprivrede, rudnika i svega što je izgrađeno i plaćeno na teritoriji pokrajine Kosova i Metohije iz republičkog budžeta do 2008. godine.

Prema Tanjugu, pre nego što nastave pregovore, EU insistiraju na tri pitanja. Prvo je da proces mora biti „iznad domaće politike“, drugi je da obe strane moraju pripremiti poziciju za pregovore, a treći je da moraju pripremiti svoje građane za sporazum.

EU naglašava da posao neće biti lak i da bez političke volje obe strane neće biti dogovora. Zaključeno je da je Srbija u narednom periodu sposobna mnogo postići i zna, kako je izvestio Brisel, šta treba učiniti na tome.

U Briselu kažu da neće nikome „skretati pažnju“ niti će ograničiti moguće elemente rešenja.

Na njima je, kažu, da upravljaju procesom koji vodi ka budućnosti u EU, a te budućnosti neće biti, kažu, ni za Beograd ni za Prištinu bez sporazuma o potpunoj normalizaciji, oko kojeg će se složiti obe strane a podržaće ih EU i region./ibna