EU donirala pet novih vozila Graničnoj policiji BiH

EU donirala pet novih vozila Graničnoj policiji BiH

U sklopu projekta Evropske unije za podršku Bosni i Hercegovini u oblasti migracija i upravljanja granicama, tokom vikenda je Graničnoj policiji BiH uručeno pet novih Ford SUV vozila ukupne vrednosti 124,000 evra.

Ova donacija će značajno olakšati napore Granične policije BiH u svakodnevnom obavljanju posla čiji je obim povećan zbog prisustva migranata koji borave na teritoriji države.

Ključeve novih vozila je uručio Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u BiH, a preuzeo ih je zamenik direktora Granične policije BiH Fahrudin Halač.

“Ovaj tip vozila će uveliko pomoći unapređenju kapaciteta službenika Granične policije koji se suočavaju sa izazovima migrantske situacije i biće raspoređena u naših pet terenskih kancelarija”, rekao je Halač.

Evropska unija je od 2018. godine obezbedila ukupno 36 miliona eura bespovratnih sredstava za nastavak podrške Bosni i Hercegovini u oblasti migracija i upravljanja granicama u kontekstu povećanog broja migranata i izbeglica prisutnih u zemlji od kraja 2017. godine.

Zahvaljujući pomoći Evropske unije, omogućen je rad pet privremenih prihvatnih centara u BiH koji pružaju osnovne usluge smeštaja, hrane i vode, sanitarija, odeće i psihološkog savetovanja, te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama migrantima koji borave u BiH. Donirana sredstva se koriste i za nabavku opreme i pružanje stručne pomoći Graničnoj policiji i Sektoru za azil BiH, Policiji Unsko-sanskog kantona, te Službi za poslove sa strancima BiH.

Dosadašnja pomoć Evropske unije Graničnoj policiji BiH uključuje minibus vozilo donirano u februaru ove godine, jačanje kapaciteta kroz finansiranje smeštaja policijskih službenika, te plaćanje goriva za vozila koja koriste policijski službenici u redovnom obavljanju aktivnosti.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” su obezbeđena kroz posebnu meru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Projekat provodi IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim većem za izbeglice (DRC-om).