EU finansira 25 projekata u 10 država članica sa četiri milijarde eura

EU finansira 25 projekata u 10 država članica sa četiri milijarde eura

Očekuje se da će Evropska komisija potrošiti 33 miliona eura na izgradnju 182 km gasovoda od Komotinija u Grčkoj do Stare Zagore u Bugarskoj.

Cilj je povezivanje gasnih mreža dveju zemalja i ovaj projekat je dio širih planova Evropske komisije.

Prema rečima komesara EU za regionalni razvoj, Corine Cretu, očekuje se da će EU preuzeti ukupno 25 projekata u 10 zemalja članica EU, oslobađajući sredstva od četiri milijarde eura.

Grčko-bugarski gasovod uključen je u projekte EU od zajedničkog interesa, jer se očekuje da će doprineti implementaciji evropske energetske strategije, dok će Grčka i Bugarska po prvi put moći razmenjivati određene količine gasa.

Osim Grčke i Bugarske, ostale zemlje za koje se očekuje da će imati koristi od ove inicijative Evropske komisije, prema Corini Cretu, su Češka Republika, Nemačka, Mađarska, Italija, Malta, Poljska, Portugal i Rumunija, sa investicijama u zdravstvo, transport, istraživanje, životna sredina i energija.

„Ovih 25 projekata su opipljiv primjer kako EU radi sa ciljem poboljšanja svakodnevnog života svojih građana, od osiguranja boljeg kvaliteta vode za piće do efikasnijeg i bržeg transporta i modernih bolnica. Tokom ovog perioda odobrila sam 258 velikih infrastrukturnih projekata, koji su finansirani sa evropskim sredstvima u iznosu od 32 milijarde evra. Ovi projekti su praktičan dokaz kohezione politike EU i ponosna sam na svaki od njih”, rekla je Corina Cretu. / IBNA