EU i UNDP još uvek pomažu ljudima koji su izgubili domove u poplavama

EU i UNDP još uvek pomažu ljudima koji su izgubili domove u poplavama

Đorđa i njegova supruga Dušanka više ne strahuju od kiše. Useljenjem u novi dom, izgrađen u sklopu Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, ovaj bračni par iz Modriče dobio je preko potrebnu bezbednost.

U toku je projekat stambenog zbrinjavanja skoro 3.000 osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama ili klizištima 2014. godine, a koji finansira Evropska unija.

“Super nam je” kaže Dušanka dok sedi na kauču u dnevnom boravku svog novog doma. Dnevni boravak je povezan s kuhinjom, a u kući je još i spavaća soba, kupaonica i hodnik. Prošlo je mesec dana kako su uselili i kuću opremaju u skladu sa svojim mogućnostima: skromno, polako i s puno pažnje. Vrt oko kuće već je pun cveća koje je Dušanka zasadila.

“Bilo nam je malo neobično, kao da smo došli u drugi svijet” govori Đorđa o prvim danima života na novoj lokaciji, nekih 20-tak kilometara od njihove stare kuće koja je pretila da će se srušiti svakog trena zbog klizišta koje ju je zahvatilo nakon rekordnih padavina 2014. godine. Usprkos opasnosti, porodica je morala nastaviti živeti tu i sledećih pet godina jer nisu mogli priuštiti da se presele.

“Čim bi prva kiša pala, ja bih morao celu noć dežurati jer nikad ne znaš kad će krenuti klizište” opisuje Đorđa taj period. “Ne smeš zaspati”.

Kroz Programu za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, koji financira Evropska unija u saradnji sa entitskim vladama, partnerskim opštinama i gradovima, a provodi UNDP u BiH sa partnerima, Đorđa je ispunio uslove da dobije novi dom. S obzirom da je lokacija na kojoj se nalazila njegova stara kuća bila zahvaćena klizištem, Opština Modriča je obezbedila prostor u naselju Oteža na kojem je Đorđi, ali i ostalim korisnicima Programa u sličnoj situaciji, izgrađen novi dom.

“Sad je drugačije. Imam krov na glavom, stara kuća nek se ruši!” govori Đorđa.

Inače, kroz Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, biće podržan oporavak 44 poplavama pogođene lokalne zajednice u BiH. U toku je stambeno zbrinjavanje skoro 3.000 osoba, uključujući Đorđa i Dušanku, čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama ili klizištima 2014. godine, dok je 200 domaćinstava dobilo pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje i pokretanja malih biznisa.

Pored činjenice da im novi dom pruža bezbedan krov nad glavom, on je također i bliži gradu što će Đorđi i Dušanki omogućiti i lakši pristup potencijalnim izvorima prihoda, pošto su oboje nezaposleni.