EU imenovala Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika za dijalog Beograd-Priština i Zapadni Balkan

EU imenovala Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika za dijalog Beograd-Priština i Zapadni Balkan

Evropski Savet je danas imenovao Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

Zadaci novog specijalnog predstavnika EU biće postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, unapređenje dobrosusedskih odnosa i pomirenje između partnera na Zapadnom Balkanu, te pomoć u prevazilaženju nasleđa prošlosti i doprinos doslednosti i efikasnost delovanja EU na Zapadnom Balkanu.

Miroslav Lajčak je odmah preuzeo dužnost, sa početnim mandatom od 12 meseci.

Miroslav Lajčak je slovački diplomata koji je prethodno bio ministar spoljnih poslova Slovačke i kao predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija za 72. zasedanje (2017-2018). Bio je specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu od 2007. do 2009. godine, a istovremeno je vršio dužnost visokog predstavnika međunarodne zajednice. Kao lični izaslanik visokog predstavnika EU, Lajčak je u ime Evropske unije pregovarao, organizovao i nadgledao referendum o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

Specijalni predstavnici EU promovišu politike i interese EU u određenim regionima i zemljama, kao i pitanja od posebnog interesa ili interesa za EU. Oni igraju aktivnu ulogu u naporima na konsolidaciji reformi, stabilnosti i vladavini zakona. Prvi specijalni predstavnici EU imenovani su 1996. godine. Trenutno devet specijalnih predstavnika EU asistiraju u radu visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Josepa Borrela./ibna