EU: Mitsotakis, Conte, Sanchez i Abela potpisali zajednički memorandum o novom Paktu o migraciji i azilu

EU: Mitsotakis, Conte, Sanchez i Abela potpisali zajednički memorandum o novom Paktu o migraciji i azilu

Četiri frontalna evropska lidera čije su zemlje prve na udaru migrantske krize izdali su zajednički memorandum iznoseći svoje stavove o novom Paktu o migraciji i azilu šefu predsedništva Evropskog saveta Angeli Merkel, predsedniku Evropskog saveta Charlesu Michelu i predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, zajedno sa premijerima Italije, Španije i Malte, Giuseppeom Conteom, Pedrom Sanchezom i Robertom Abelom, zajedno su potpisali i obratili se se zajedničkim memorandumom Evropskom savetu i Evropskoj komisiji sa svojim stavovima o predlogu EK za novi Pakt o migracijama i azilu.

Četiri premijera “zemalja prvog dodira” ističu da pravila moraju biti jasna ne samo u pogledu odgovornosti koje padaju na njih, već i u pogledu pravila solidarnosti među državama članicama, tako da je odgovornost bude podeljena.

Ističu da postupci granične kontrole ne bi trebalo da rezultiraju izgradnjom velikih zatvorenih centara, istovremeno naglašavajući spoljnu dimenziju migracije, kako u pogledu odnosa sa južnim susedima, tako i u smislu efikasnog sistema povratka. / ibna