EU na pregovore u Ženevi šalje nižerangiranog predstavnika

EU na pregovore u Ženevi šalje nižerangiranog predstavnika

Evropsku uniju će u Ženevi, na pregovorima o pitanju Kipra, predstavljati nižerangirani predstavnik i držaće se po strani jer Ujedinjene nacije ne planiraju da upute poziv.

Prema Liberal, uloga Evropske unije, bar u ovoj fazi kiparskog procesa, biće vrlo ograničena i bez direktnog učešća u neformalnim razgovorima koji će se održati pod pokroviteljstvom generalnog sekretara UN-a u Ženevi od 27. do 29. aprila.

U istoj informaciji se navodi da će predstavnik EU moći da ostvari bilateralne kontakte sa pet strana na marginama neformalnog sastanka, a svakako i van sedišta Ujedinjenih nacija.

Treba napomenuti da EU nije ni pozvana na prijem pet delegacija koje je u utorak uveče planirao generalni sekretar UN.

Za Ujedinjene nacije, neformalni sastanak pet strana u Ženevi sledeće nedelje nije usmeren na rešavanje kiparskog pitanja ili započinjanje pregovora za rešenje.

Ono što je postalo jasno svim stranama i što je uključeno u poziv generalnog sekretara je da se sve strane upućuju u Ženevu da istraže mogućnosti pronalaska zajedničke vizije za rešavanje kiparskog pitanja.

Za Ujedinjene nacije, ovaj sastanak ima za cilj da „vidi gde smo i kuda želimo da idemo“.

Na kraju trećeg dana, Ujedinjene nacije nadaju se zajedničkoj izjavi o nastavku procesa. O sadržaju ove izjave razgovaraće se tokom sastanaka u Ženevi.

Što se tiče procedura, generalni sekretar planira da prvog dana održi bilateralne sastanke sa dvojicom lidera, predsednikom Anastasiadesom i liderom kiparskih Turaka Ersinom Tatarom. 27. aprila uveče biće priređen prijem za delegacije sa vrlo malim brojem učesnika.

Sledećeg dana, 28. aprila, za prepodne je zakazan plenarni sastanak, odnosno učešće svih pet delegacija. Za popodne drugog dana, generalni sekretar UN zakazao je nove sastanke sa dvojicom lidera, kao i sa tri zemlje garantora. Uveče će pet strana zajedno sa generalnim sekretarom prisustvovati radnoj večeri.

Antonio Guterres će 29. aprila nastaviti svoje kontakte sa pet stranaka i tražiće zajednički sastanak sa dvojicom lidera. Spreman je da produži boravak u Ženevi ako to budu tražili učesnici. / ibna