EU nastavlja podršku ICPM-u

EU nastavlja podršku ICPM-u

Evropska unija nastaviće pružati podršku Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) koja vlastima Bosne i Hercegovine pomaže u pronalaženju i identifikaciji osoba koje se još uvek vode kao nestale u sukobu iz 1990-ih. U okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć, Evropska unija je obezbedila tri miliona evra kako bi omogućila nastavak ICMP-ovog rada tokom naredne tri godine, saopšteno je iz ICMP.

Nova sredstva omogućiće ICMP-u da vodi politički dijalog s vlastima u BiH i porodicama nestalih s ciljem izgradnje kapaciteta BiH u analizi DNK. ICMP će nastaviti podržavati BiH i svojom forenzičkom ekspertizom, uključujući pomoć pri ekshumacijama masovnih i pojedinačnih grobnica kao i podršku u provođenju identifikacija zasnovanih na analizi DNK.

„Stalna podrška Evropske unije ICMP-u ima za cilj podržati njihove napore u rešavanju nepoznatih sudbina nestalih osoba, kao i pomoći vlastima da ispune svoje obaveze prema porodicama nestalih. Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih nestalih srodnika. To nije samo naša zajednička moralna dužnost, već doprinosi i jačanju vladavine zakona, mira i stabilnosti u zemlji“, rekao je ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH.

EU i ICMP nastaviće pomagati Institutu za nestale osobe BiH i Tužilaštvu u rešavanju NN slučajeva i mogućih pogrešnih identifikacija putem dodatnog prikupljanja referentnih uzoraka i tehničke forenzičke antropološke pomoći u mrtvačnicama, u saradnji sa regionalnim vladama.

„Sredstva Evropske unije omogućiće ICMP-u nastavak pružanja pomoći vlastima BiH da ispune svoju zakonsku obavezu provođenja istrage o slučajevima nestalih osoba, što je do sada rezultiralo pronalaženjem najvećeg broja osoba u postkonfliktnim područjima. Hiljade ljudi i dalje se vode kao nestali i napori da se oni pronađu moraju biti nastavljeni. Pored toga, BiH je domaćim i međunarodnim zakonima obavezana osigurati prava porodica nestalih, uključujući punu primenu Zakona o nestalim osobama u BiH“, rekao je Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan.

Napori koje je predvodio ICMP omogućili su pronalaženje i identifikaciju više od 70 procenata od oko 40.000 osoba čije je nestanak prijavljen po okončanju sukoba u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih.

ICMP je međunarodna organizacija sa sedištem u Hagu. Njegov mandat je da obezbedi saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju osoba nestalih tokom sukoba, kršenja ljudskih prava, nesreća, organizovanog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te im pružiti pomoć u tim procesima. ICMP radi isključivo na rešavanju pitanja nestalih osoba.