EU: Nema pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom

EU: Nema pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Savet za opšte poslove EU nije uspeo da postigne sporazum o započinjanju pregovora o pridruživanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Bugarski veto na Severnu Makedoniju onemogućio je jednoglasnu odluku 27 ministara spoljnih poslova. Dve zemlje su se sukobile oko jezičkih i kulturnih pitanja.

“Nije bilo moguće postići sporazum o odobravanju pregovaračkih okvira sa Severnom Makedonijom i Albanijom,” rekla je Paula Zacarias iz Portugala, zemlje koja  predsedava EU, u izjavi za štampu u utorak.

Ministri su u Luksemburgu razgovarali o pregovaračkim okvirima za dve zemlje – dokumentu koji iznosi smernice i principe za njihove pregovore o pridruživanju, uključujući datum za prvu međuvladinu konferenciju.

Iako su se svih 27 ministara EU u slučaju Albanije i 26 u slučaju Severne Makedonije složile da su dve zemlje ispunile kriterijume za početak razgovora, bugarski veto je ovog puta blokirao napredak obe zemlje na putu ka EU. Albanija je takođe ostavljena bez datuma za razgovore, s obzirom na to da je put ka EU vezan za put njenog suseda, Severne Makedonije.

Lideri EU odobrili su otvaranje pregovora o pridruživanju sa dve zemlje u martu 2020. Međutim, početak pregovora su takođe uslovili ispunjavanjem niza uslova za Albaniju, a nijednog za Severnu Makedoniju.

Kasnije je Bugarska pokrenula niz pitanja u vezi sa sprovođenjem sporazuma o dobrosusedstvu između dve zemlje od strane Severne Makedonije. Bugarska strana zahteva od Makedonaca da priznaju da su njihov jezik i identitet izdanak bugarskog i tvrdi da njen sused ima “teritorijalne, manjinske i istorijske pretenzije” nad Bugarskom. Makedonci su do sada odbijali optužbe i nije postignut dogovor uprkos nekoliko razgovora između stranaka.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je ranije ovog meseca da, ispunivši sve uslove, ne brine zbog odluke EU, jer ona zavisi od unutrašnjih pitanja u EU. / ibna