EU odložila odluku o sankcijama za Tursku do marta

EU odložila odluku o sankcijama za Tursku do marta

Kao što se očekivalo, 27 zemalja odlučilo je da nametne sankcije Turskoj, ali one uključuju samo zabrane ulaska određenih pojedinaca u EU i zamrzavanje njihove imovine, prenosi nemačka mreža N-tv.

Prema odluci donetoj u četvrtak kasno uveče, za sada neće biti sankcija protiv čitavih sektora privrede niti embarga EU na oružje. Ovi predlozi, zbog kontradiktorne politike vlade Ankare, nisu našli potrebnu jednoglasnu podršku, prenosi nemačka mreža.

27 članica naglašava da bi sveobuhvatnije akcije mogle biti preduzete na sledećem redovnom samitu EU 25. i 26. marta sledeće godine. Do tada, Komisija EU i Ministarstvo spoljnih poslova moraće da razrade dalje mogućnosti delovanja.

Prema tekstu, Evropski savet je odlučio da Turskoj nametne sankcije proširivanjem spiska lica i entiteta uključenih u ilegalno bušenje u istočnom Mediteranu.

Istovremeno, nalaže visokom predstavniku za spoljnu politiku i bezbednost i Evropskoj komisiji da do marta 2021. podnesu izveštaj o celokupnom nizu evro-turskih odnosa, političkih, ekonomskih i trgovinskih (ocena Carinske unije).

Izveštaj će obuhvatiti sve alate i opcije EU, uključujući proširenje obima sankcija protiv Turske.

Osuda turske provokacije i agresije na EU i njene države članice, posebno u istočnom Mediteranu, bila je apsolutna i jasna. Od Turske se traži da pokaže doslednost i kontinuitet u pravcu deeskalacije nakon odlaska Oruč Reisa kako bi omogućio nastavak istraživačkih kontakata. Istovremeno, tekst zaključaka uključuje kao preduslov za njihov nastavak uzdržavanje od ilegalnih aktivnosti – uslov koji je Grčka postavila u svakoj relevantnoj raspravi.

Evropa radi korak po korak. To je učinila i u ovom Savetu, što predstavlja još jedan korak koji je snažno upozorenje Turskoj da promeni svoje ponašanje. / Ibna