EU ostaje najviši prioritet Severne Makedonije

EU ostaje najviši prioritet Severne Makedonije

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Nikola Dimitrov, naglasio je da je Evropska unija i dalje glavni prioritet ove države na planu spoljne politike. Ovo je Dimitrov rekao danas povodom 50. godišnjice diplomatije ove zemlje na konferenciji „50 godina makedonske diplomatije“, koju su organizovali Ministarstvo spoljnih poslova i Diplomatski klub.

„Svaka država u diplomatiji naglašava svoj identitet, kulturnu vrednost, istorijsku tradiciju. Uloga diplomatije je da gradi mostove, prijateljstva, a prvih 50 godina je uvek najteže u izgradnji diplomatije“, rekao je Dimitrov.

Šef diplomatije je rekao da je profesionalna diplomatija temelj uspeha, a Ministarstvo spoljnih poslova je kuća koja čuva, nadograđuje i mobilizira iskustva naučena tokom godina.

„Učeni u prošlosti, kada su neka otvorena pitanja blokirala integracione procese, ali služila i kao izgovor za neodgovornu unutrašnju politiku, izabrali smo odlučan i proaktivan pristup u uspostavljanju države kao stabilnog i odgovornog regionalnog i evropskog aktera. Praktikovanje politike otvorenog pristupa usmerene na rešavanje problema i otvorenih pitanja trebalo bi da ostane u srži naših diplomatskih aktivnosti“, rekao je Dimitrov.

Prema njemu, članstvo u EU je glavni spoljnopolitički prioritet.

Slovenački ambasador u Skoplju, Milan Jazec, rekao je da su prvih 50 godina izgradnje diplomatije bile najteže.

„Danas slavite 50 godina diplomatije. To znači da ste uspeli. Severna Makedonija i Slovenija su veoma slične, a diplomatija je počela sa neformalnim kapacitetom“, rekao je Jazec. Slovenački ambasador izrazio je nadu da će Severna Makedonija uskoro završiti formalni deo i postati deo procesa evropskih integracija./ibna