EU osudila premeštanje migranata u prepun kamp Lipa

EU osudila premeštanje migranata u prepun kamp Lipa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko Sanskog kantona počelo je u sredu preseljavanje migranata iz kampa Bira u kamp Lipa u nameri da bolje iskoristi prostore za njihov smeštaj.

Incidenti među migrantima sve su češće i u poslednjem, koji se dogodio prošle noći kod Bihaća, su ubijena dva migranta dok ih je veliki broj povređen. Navodno, sukobile su se grupe migranata iz Afganistana i Pakistana. Stanovnici okolnih mesta su u strahu i ne izlaze iz kuća a migranata je sve više i već formiraju “divlje kampove” u šumama na planini Plješevici, na putu prema Hrvatskoj.

Međutim, Evropska Unija je u četvrtak oštro osudila prebacivanje migranata u, kako kažu, već prepun kamp Lipa.

„Evropska unija oštro osuđuje neprihvatljive akcije koje su poduzele vlasti Unsko-sanskog kantona u sredu 30. septembra, prisilno premeštajući izbeglice i migrante iz privremenog prihvatnog centra Bira u Bihaću na lokalitet objekta za hitni smeštaj u Lipi, čiji kapaciteti su već popunjeni. Kao rezultat toga, stotine osoba su ostavljene u teškim vremenskim uslovima bez skloništa i pristupa osnovnoj pomoći. Ovako neodgovorne radnje ugrožavaju živote,“ navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH.

EU kaže da takve jednostrane akcije pojačavaju humanitarnu krizu na terenu, ugrožavaju mere zaštite od pandemije COVID-19 i ozbiljno pogoršavaju celokupnu sigurnosnu situaciju. „Ove radnje su, smatra EU, u suprotnosti sa domaćim zakonodavstvom i ovlaštenjima nadležnih državnih institucija. Izazivaju veoma ozbiljnu zabrinutost u vezi s nepoštivanjem vladavine prava i ljudskih prava“.

EU je neprestano i jasno davala do znanja da je objekat za hitni smeštaj u Lipi samo privremena mera u odgovoru na COVID-19 i da ne ispunjava osnovne zahteve potrebne za smeštaj izbeglica i migranata u trenutnim vremenskim uslovima ili tokom zime. Savet ministara nikada nije odredio objekat u Lipi kao prihvatni centar.

„EU očekuje da nadležno Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine hitno poduzme sve potrebne mere na sprečavanju razvoja humanitarne krize, osiguravanju smeštaja svim osobama u potrebi, uključujući maloletnike bez pratnje, omogućavanju humanitarne pomoći i zaustavljanju daljnjih deložacija. EU takođe očekuje da se propisno istraže kršenja zakona i da se poštuje vladavina prava,“ navodi se u saopštenju.

EU napominje da je pružila značajnu podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama i azilom i poziva vlasti Bosne i Hercegovine da deluju u skladu sa svojim obavezama. „EU će i dalje stajati uz sve građane Bosne i Hercegovine u suočavanju s izazovnom situacijom, koja se pogoršala zbog nedavno poduzetih akcija vlasti“.