EU ponovo pomaže građanima BiH ugroženim poplavama

EU ponovo pomaže građanima BiH ugroženim poplavama

Evropska unija obezbedila je 65.000 evra humanitarnih sredstava finansiranja za pomoć najugroženijim kategorijama u Bosni i Hercegovini nakon što su obilne kiše uzrokovale poplave i klizišta na severoistoku države krajem juna 2020. godine, ugrozivši čak 15.000 ljudi.

Ove su kiše uzrokovale da reke i potoci narastu i poplave kuće i puteve, prisiljavajući mnogo ljudi na evakuaciju. Mnoge porodice su takođe izgubile voćnjake i poljoprivredna polja, koji su često njihov glavni izvor prihoda. Poplave su takođe nanele štetu putnoj infrastrukturi i vodovodima. To je dodalo akutne izazove sa kojima se zemlja već suočava zbog pandemije koronavirusa.

“Ovim sredstvima Evropska unija podržava rad Crvenog krsta u pružanju hitno potrebne pomoći ugroženim osobama koje su pogođene poplavama u 15 opština i gradova u Federaciji BiH i Republici Srpskoj u okolini Tuzle. Ukupno 1.000 najugroženijih osoba koje su pogođene bujičnim poplavama, poput starijih, osoba sa invaliditetom i domaćinstava samohranih roditelja, dobiće novčanu pomoć koja će pokriti njihove hitne životne potrebe. Pored toga, aktivnosti na podizanju svesti o higijenskim pitanjima će obuhvatiti 15.000 stanovnika, informišući ih kako da se sačuvaju od onečišćenja vode i zaraznih bolesti. Također, nova oprema pomoći će Crvenom krstu da se pripremi i odgovori na buduće poplave. Ova sredstva su dio ukupnog doprinosa Evropske unije Fondu za pomoć u katastrofama (DREF) Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC),” saopštila je EU Delegacija u BiH.

Evropska unija je najveći donator za oporavak od poplava u BiH sa oko 84 miliona evra podrške lokalnim zajednicama koje su pretrpele ozbiljne štete u poplavama 2014. godine. Sredstva se koriste za direktnu podršku građanima kroz izgradnju ili obnovu stambenih jedinica i omogućavanje stabilnih i održivih izvora prihoda za ranjive porodice. Značajan deo ovih sredstava iskorišten je i za povećanje kapaciteta Bosne i Hercegovine kod prevencije i zaštite u oblasti integrisanog upravljanja rizika od poplava.