EU poslala poruku BiH: Stalo nam je!

EU poslala poruku BiH: Stalo nam je!

Dan Evrope je prilika da slavimo Evropsku uniju – projekat koji se zasniva na miru, partnerstvu, zajedničkim vrijednostima i solidarnosti. Upravo je to u središtu odnosa EU sa Bosnom i Hercegovinom i u tom duhu obeležavamo ovaj Dan Evrope, kaže se u zajedničkoj kolumni šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Johanna Sattlera sa šefovima misija zemalja članica EU u BiH povodom Dana Evrope 2021.

Naglašava se da je prošlo više od godinu dana otkako je pandemija Covid-19 zahvatila celi svet. Bosna i Hercegovina i njeni građani su također teško pogođeni. Svi se suočavamo sa bolešću i gubitkom, tugom i nesigurnošću. Pored toga, svjedočili smo snazi koja dolazi iz solidarnosti, jer samo zajednički možemo prevazići izazove ovog teškog vremena.

„Tim Evropa, EU i njene zemlje članice, je uz Bosnu i Hercegovinu od prvih dana pandemije, obezbeđujući medicinsku i zaštitnu opremu za medicinske ustanove širom zemlje, u vrednosti od 7,76 miliona evra. Pored toga, EU je obezbedila i 213.822 doza vakcina BioNTech/Pfizer za Bosnu i Hercegovinu, koje su počele pristizati već ovog meseca. Kraj krize se još ne nazire, ali mi ćemo nastaviti – u solidarnosti – da se zajednički borimo protiv posledica pandemije, sa vrlo snažnom porukom: Evropskoj uniji je stalo!,“ navodi se u kolumni.

Iako je fokus, s razlogom, na spašavanju života, Tim Evropa također pomaže Bosni i Hercegovini da sačuva radna mesta, sa 73,5 miliona evra bespovratnih sredstava za ekonomski oporavak, posebno u sektorima koji su najteže pogođeni pandemijom.

Dok se Bosna i Hercegovina, kao i celi svet, i dalje suočava sa izazovom pandemije, izuzetno je važno da ne izgubimo iz vida priliku za postizanje značajnih promena za građane ove zemlje. Potrebno je raditi na ostvarivanju jasno i dosledno iskazane želje građana da se približe EU. Ova želja se odražava i u našim bliskim odnosima i ekonomskim vezama.

Prošle su dve godine od kada je Evropska komisija objavila Mišljenje o zahtevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Lista pitanja koja je potrebno rešiti, utvrđenih u okviru 14 prioriteta iz Mišljenja, je duga i zahteva reforme u oblasti demokratije, funkcionalnosti i vladavine prava.

Od presudnog je značaja da svi politički lideri u zemlji prestanu koristiti retoriku podela i odvraćati pažnju sa preko potrebnih reformi koje su u interesu građana BiH koji žele bolji život.

Osim toga, ova neizborna godina političarima pruža priliku da poduzmu teške reforme. Svaka država koja se pridružila EU prošla je kroz ovu izazovnu fazu procesa pristupanja. BiH mora pokrenuti ciljane ustavne i izborne reforme u skladu s evropskim standardima, provodeći presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić/Finci i osiguravajući pravedniji i demokratskiji izborni sistem za sve građane. Za provođenje navedenih reformi je potrebna politička volja, transparentno i značajno uključivanje svih političkih i institucionalnih aktera, kao i civilnog društva, građana, akademske zajednice i šire javnosti.

Tim Evropa je spreman da podrži konstruktivne napore i rešenja koja će Bosnu i Hercegovinu približiti Evropskoj uniji u 2021. godini, kao demokratsku i funkcionalnu državu sa stabilnim institucijam koje rade u interesu svih građana. Put ka članstvu u EU čvrsto se zasniva na jasnom poštivanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine kao suverene i jedinstvene zemlje.

Kao projekat koji se zasniva na miru, partnerstvu, zajedničkim vrijednostima i solidarnosti, Evropska unija u potpunosti podržava evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Mi u EU želimo ići napred, ruku pod ruku sa građanima ove zemlje, u duhu partnerstva i solidarnosti kako bi se to i ostvarilo.

Ovo je poruka koju želimo poslati građanima Bosne i Hercegovine povodom Dana Evrope.