EU: Poziv Michela članovima Evropskog saveta

EU: Poziv Michela članovima Evropskog saveta

Pozivno pismo predsednika Charlesa Michela članovima Evropskog saveta uoči njihovog posebnog sastanka 1-2. oktobra 2020. godine.

“Poštovane kolege,

Naš poseban sastanak u četvrtak i petak fokusiraće se prvenstveno na mesto Evrope u svetu i našu sposobnost da sami oblikujemo svoju sudbinu.

Naš sastanak započinje u četvrtak u 15.00 tradicionalnom razmenom mišljenja sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem. Tada ćemo iskoristiti svoju prvu radnu sesiju za debatu o odnosima EU i Kine, nakon sastanka lidera EU i Kine koji je održan putem video konferencije 14. septembra. Želimo da sarađujemo sa Kinom na rešavanju glavnih globalnih izazova kao što su pandemija COVID 19 i klimatske promene. Takođe želimo da insistiramo na uravnoteženijim i recipročnijim ekonomskim odnosima, obezbeđujući jednake uslove. I nastavićemo da promovišemo svoje vrednosti i standarde.

Na kraju zasedanja razgovaraćemo o aktuelnim pitanjima koja zahtevaju našu pažnju, a to su situacija u Belorusiji, trovanje Alekseja Navaljnog i eskalacija situacije oko Nagorno-Karabaha.

Večera će u potpunosti biti posvećena situaciji na Istočnom Mediteranu i našim odnosima sa Turskom. Naš cilj je stvoriti prostor za konstruktivan dijalog s Turskom radi postizanja stabilnosti i bezbednosti u čitavom regionu i osigurati puno poštovanje suvereniteta i suverenih prava svih država članica EU. To će biti moguće samo ako Turska pokaže konstruktivan angažman. Sve opcije ostaju na stolu za odbranu legitimnih interesa EU i njenih država članica.

EU može biti jaka na međunarodnoj sceni samo ako ima elastičnu i inovativnu ekonomsku osnovu.

COVID-19 je nesumnjivo otkrio neke slabosti EU. Ali, verujem da bismo ovu situaciju trebali pretvoriti u priliku, zajedno kritički procenjujući kako EU učiniti otpornijom. To je  od ključne važnosti i ja bih želeo da razgovaramo o tome kako možemo poboljšati stratešku autonomiju EU na najbolji način, uz otvorenu i konkurentnu socijalnu tržišnu ekonomiju.

U tom kontekstu, u petak ujutro ćemo voditi detaljnu raspravu o otključavanju punog potencijala jedinstvenog tržišta, razvijanju ambiciozne industrijske politike i iskorištavanju mogućnosti koje nude najnovija digitalna dostignuća.

Izuzetan paket oporavka, usvojen u julu, pomoći će transformisanju naših ekonomija i, zajedno sa zelenom i digitalnom tranzicijom, podržaće nas da ostvarimo ove ambicije.

Na kraju sastanka pružićemo kratke informacije o pregovorima sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Radujem se vašem dolasku u Brisel.” / Ibna