EU poziva Kosovo i Srbiju da nastave dijalog

EU poziva Kosovo i Srbiju da nastave dijalog

Kosovo i Srbija bile su u završnoj fazi dijaloga čiji je cilj normalizacija veza između dveju zemalja.

Međutim, ovaj proces se nedavno zaustavio i nije bilo sastanaka između predsednika dve zemlje u protekla četiri meseca.

Ovaj zastoj zabrinjava predstavnike EU. Ambasador EU u Srbiji, Sam Fabrizi, pozvao je Prištinu i Beograd da nastave dijalog.

“Pozivamo Kosovo i Srbiju da se konstruktivno angažuju i normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum kako bi mogli da napreduju na svom približavanju EU”, rekao je on.

U međuvremenu, portparol Evropske komisije, Margaritis Schinas, izjavio je da Kosovo i Srbija moraju rešiti svoje probleme pre nego što postanu dio Europske unije.

„U EU ne treba uvesti bilateralne probleme. Potrebno je da se dijalog nastavi. Ako Kosovo i Srbija ne reše svoje razlike, neće moći da postanu članice EU ”, rekao je Schinas.

Pregovori između dve zemlje prvobitno su bili tehnički i počeli su 2011. godine. U aprilu 2013. godine Kosovo i Srbija postigli su prvi dogovor za normalizaciju odnosa, koji je uključivao različite teme.

Do sada je proces dijaloga omogućio Srbiji da otpočne pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, dok je Kosovo uspelo da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa je preduslov za EU perspektivu za obe zemlje, međutim, još uvek nije jasno kakav će ovaj sporazum biti. Priština kaže da bi sporazum trebalo da dovede do priznavanja Kosova od strane Srbije i mesta u UN-u. Beograd odbija da prizna nezavisnost Kosova, istovremeno zahtevajući “kompromis” bez objašnjenja kako bi ovaj kompromis trebao izgledati. / ibna /