EU: Pregovori Beograda i Prištine nastaviće se dok se sva pitanja ne reše, kaže Stano

EU: Pregovori Beograda i Prištine nastaviće se dok se sva pitanja ne reše, kaže Stano

Sastanci na nivou eksperata i na najvišem nivou u dijalogu Beograda i Prištine trajaće sve dok se ne pronađu obostrano prihvatljiva rešenja za sva nerešena pitanja jednom zauvek, izjavio je portparol EU Peter Stano.

Odgovarajući na pitanja novinara da pojasni o čemu se tačno razgovaralo na sastanku eksperata iz Srbije i Kosova, nakon čega su strane izdale kontradiktorne izjave, Stano je ponovio da EU kao posrednik ne želi komentarisati “svaki korak” postupka.

“Cilj razgovora na ekspertskom nivou je priprema za naredni sastanak na visokom nivou u Briselu u septembru između predsednika Srbije i kosovskog premijera, ali i rasprava o svim otvorenim pitanjima koja treba rešiti kako bi se odnosi normalizovali. Cilj je i da potpiše pravno obavezujući sporazum gde će sva otvorena pitanja biti zauvijek rešena “, rekao je Stano.

Predstavnik EU dodao je da je zadatak EU, kao glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, omogućiti i olakšati raspravu, pronaći rešenja za sva nerešena pitanja i postići dogovor o normalizaciju odnosa.

„Evropska budućnost Srbije i Kosova vođena je dijalogom uz posredovanje EU, u kojem se rešavaju sva otvorena pitanja. Pomažemo dvema stranama da pronađu zajednička rešenja i kompromise kako bi zatvorili ta pitanja”, rekao je Stano.

Upitan o redovnom sastanku lidera Srbije i Kosova 4. septembra u Washingtonu i ulozi Sjedinjenih Država u normalizaciji odnosa dveju strana, Peter Stano ponovio je da se dijalog koji podržava EU “fokusira na pravno obavezujuće sporazume i napredak na putu Srbije i Kosova ka EU.

“Sve drugo što Srbija i Kosovo rade sa drugim delovima sveta, a služi kao podrška tom dijalogu i donosi opipljive i održive rezultate do normalizacije, modernizacije i napretka ka EU, pozitivno je”, dodao je Stano.

Sjedinjene Države su važan partner za EU i Brisel se nada “pozitivnom ishodu” saradnje i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, rekao je Stano .