EU: Promena granica dovela bi do novih krvoprolića i nepredvidivih posledica u regionu

EU: Promena granica dovela bi do novih krvoprolića i nepredvidivih posledica u regionu

Odbor ambasadora EU upozorio je u izjavi medijima da je non-paper koji je proteklih dana kružio u medijima, što se tiče regiona, opasna igra, koja bi mogla da se pretvori u „katastrofalnu lavinu izazvanu malom grudvom snega“.

Odbor ambasadora pomno prati početne reakcije, percepcije, zabrinutosti i komentare u vezi sa izdavanjem non-papera, koji podržava promene granica na Balkanu. Čini se da potiče iz prijateljske Slovenije i njenog premijera, koji će u julu preuzeti predsedavanje Evropskom unijom. Činjenica je da ključne stvari u dokumentu redstavljaju izuzetno opasne ideje, koje su, kao u čuvenom filmu Rašomon, praćena raznim sukobljenim izjavama, navodi se u saopštenju.

Komisija sa velikim iznenađenjem i zabrinutošću primećuje da su neke od balkanskih zemalja, koje su sada punopravne članice NATO-a i kandidati za članstvo u EU, uključene u dokument koji naglašava situacije koje ne treba i ne mogu biti rešene u izolovanim evropskim krugovima i / ili nečijoj arhivi. Stoga Savet visoko ceni brzi odgovor Ministarstva spoljnih poslova, koji podseća na ključne sporazume koji su već postignuti o miru i saradnji na Balkanu i koji se moraju primeniti u praksi.

Odbor insistira na tome da bi etnocentrizam, nacionalizam i preoblikovanje granica doveli do novog krvoprolića sa nepredvidivim posledicama za čitav region jugoistočne Evrope.

Odbor ambasadora upozorava da je non-paper opasna igra koja bi se mogla pretvoriti u „katastrofalnu lavinu izazvanu malom grudom snijega“, navodi se u izjavi Odbora ambasadora EU. / Ibna