EU raspoređuje misiju za posmatranje izbora na Kosovu

EU raspoređuje misiju za posmatranje izbora na Kosovu

Posmatračka misija EU za izbore raspoređena je na Kosovu a u ponedeljak su ih već viđeni na poslu širom Kosova.

Misija je raspoređena kao odgovor na poziv kosovskog predsednika Hashima Thacija da posmatra prevremene parlamentarne izbore, zakazane za 6. oktobar 2019. godine.

Evropska unija ima dugu istoriju praćenja izbornih procesa na Kosovu i raspoređivala je EOM-ove u četiri prethodne prilike, poslednje dve u 2017. godini, što pokazuje dugoročnu posvećenost i partnerstvo EU sa Kosovom.

Federica Mogherini, visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku / potpredsednica Evropske komisije, imenovala je Violu von Cramon-Taubadel, članicu Evropskog parlamenta za glavnog posmatrača.

Visoka predstavnica / potpredsednica Mogherini izjavila je: „Kosovo ostaje politički prioritet Evropske unije i raspoređivanjem EOM-a za predstojeće vanredne parlamentarne izbore potvrđuje se naš kontinuirani angažman i posvećenost podržavanju demokratskih procesa na Kosovu. Uverena sam da će postavljanje EU EOM-a pod vođstvom glavne promatračke Viole von Cramon-Taubadel doprineti inkluzivnim, verodostojnim i transparentnim izborima. Sve zainteresovane strane i zajednice trebale bi biti u mogućnosti da se uključe u ovaj proces i da kažu svoje mišljenje u budućnosti Kosova. Ovi izbori dolaze kada se Kosovo nalazi na važnoj raskrsnici gde je neophodno da se počne odlučno kretati da bi napredovao na svom evropskom putu, reformama i normalizaciji odnosa sa Srbijom“.

Glavna posmatračica Viola von Cramon-Taubadel izjavila je: „Verujem da je važno da EU nastavi sa misijom praćenja izbora na Kosovu koja je započela 2009. godine. Nadam se da će naše primedbe pružiti važan doprinos ovim izborima i, kroz dalje aktivnosti, na napore za jačanje kosovskih izbornih procesa u budućnosti. Velika mi je čast da vodim ovaj EOM i prihvatila sam ovaj zadatak sa velikim osećajem odgovornosti.“ Osnovni tim za posmatranje izbora od devet EU analitičara za izbore stigao je u Prištinu 7. septembra i ostaće u zemlji do završetak izbornog procesa.

Kasnije u septembru, osnovnom timu pridružiće se 18 dugoročnih posmatrača koji će biti raspoređeni širom zemlje, a kasnije tokom izborne nedelje dodatnih 36 kratkoročnih posmatrača. Ubrzo nakon dana izbora, misija će izdati preliminarnu izjavu i održati konferenciju za novinare u Prištini.

Konačni izveštaj, uključujući preporuke za buduće izborne procese, biće predstavljen u kasnijoj fazi, nakon završetka izbornog procesa./ibna