EU reaguje nakon posljednjih političkih događaja u Albaniji

EU reaguje nakon posljednjih političkih događaja u Albaniji

Portparol za vanjske poslove i bezbednosnu politiku EU, Maja Kocijančič, rekla je nakon nedavnih političkih zbivanja u Albaniji da Unija prati razvoj događaja.

Albanski predsednik Ilir Meta, nedavno je otkazao lokalne izbore koji su bili zakazani za 30. jun, opravdavjući svoju odluku bojkotom izbora od strane opozicije.

“Pratimo razvoj događaja. To je pitanje za albanske institucije koje treba da ga reše u skladu sa postojećim zakonodavstvom i sudskom praksom, uz puno poštovanje ustavnih i demokratskih principa“, rekla je Kocijančič.

Portparol EU takođe je komentarisala odluku albanske opozicije da odustane od parlamentarnih mandata pre skoro četiri meseca.

„Kao što je već rečeno, smatramo da odluka da se odreknu mandata u parlamentu i da ne učestvuju na lokalnim izborima ozbiljno ometa funkcionisanje demokratskog društva u Albaniji. To je bio nameran izbor opozicionih stranaka. Predstavnici opozicije su zamenjeni u parlamentu, koji u potpunosti funkcioniše. Sada je neophodno očuvati ustavno pravo albanskih građana da glasaju na lokalnim izborima i da osiguraju kontinuitet lokalne uprave”.

EU je pozvala političke strane da se uključe u dijalog.

“Ponavljamo svoj poziv svim stranama da se hitno uključe u konstruktivan dijalog kako bi se prevazišla trenutna politička situacija”, izjavila je Kocijančič. / ibna /