EU u pozitivnom izveštaju o grčkoj ekonomiji navodi reformu penzionog sistema i rizike finansijskog sektora

EU u pozitivnom izveštaju o grčkoj ekonomiji navodi reformu penzionog sistema i rizike finansijskog sektora

Evropska komisija je u sredu objavila svoj peti Izvještaj o pregledu grčke ekonomije nakon finansijskog spasavanja zemlje. U dokumentu se hvale kontinuirani napori na reformama, istovremeno se predviđa snažni ekonomski oporavak koji bi pojačao napredak.

Prema izveštaju, „Grčka je dobro napredovala u sprovođenju svojih specifičnih reformskih obaveza za kraj 2019. godine. Dopunske mere koje sprovodi ili najavljuje Vlada treba da omoguće njihovo okončanje na vreme za šesti Izveštaj zakazan za maj 2020. To zahteva kontinuirano angažovanje grčkih vlasti, posebno u finansijskom sektoru, gde su značajne akcije i dalje neophodne”.

Štaviše, u Izveštaju se upozorava na fiskalni uticaj nedavnih odluka Saveta države na prethodne penzijske reforme. S velikim brojem slučajeva koji zahtevaju retroaktivna plaćanja penzionerima, a koja su i dalje na čekanju, EK očekuje da bi ta kretanja mogla uticati na ekonomiju, međutim grčke vlasti planiraju da reše ta pitanja na „fiskalno neutralan način“.

„Daljnja normalizacija finansijskog sektora ključni je sastojak održivog rasta“, navela je Komisija u odvojenom izveštaju o Grčkoj. Visok udio “crvenih kredita” ograničava smanjenje troškova i profitabilnost banaka, smanjujući iznos kredita koji se može preusmjeriti u ekonomiju, koja pati od malog broja investicija i sporog rasta produktivnosti, kaže se u izveštaju uz priznanje da postoje “znakovi poboljšanja za kompanije”.

Što se tiče projekcija, EK očekuje da će ekonomski rast dostići 2,2% za 2019. godinu, što je znatno iznad prosjeka eurozone od 1,2%, uglavnom zbog jakih izvoznih performansi. Očekuje se da će se ekonomski rast povećati na 2,4% u 2020. godini, pri čemu će domaća potražnja dobijati zamah, podržana pozitivnim očekivanjima i poreznom promenom povoljnom za rast koja je ugrađena u budžet za 2020. godinu. Nezaposlenost će pasti na 15,2% u 2020. godini, dok se očekuje da će inflacija u kratkom roku ostati prigušena.

Grčka je spremna da dostigne primarni cilj budžetskog suficita od 3,5% BDP-a za 2019. godinu, nadmašujući svoje fiskalne ciljeve petu godinu zaredom. Tačnije, očekuje se da će primarni višak dostići oko 4% u 2019./ibna