EU: Varhelyi razočaran zastojem pregovora o pridruživanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom

EU: Varhelyi razočaran zastojem pregovora o pridruživanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Komesar EU za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelyi izrazio je razočaranje zbog činjenice da na današnjem virtuelnom sastanku Saveta za opšte poslove ministara Evrope nij bilo moguće napraviti napredak u pregovaračkom okviru sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

„Razočarani što nismo mogli da napredujemo u pregovaračkim okvirima sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali nadam se da ćemo u vrlo kratkom roku uspeti. Moramo brzo da rešimo zastoj“, rekao je.

Prema komesaru, „ovo je važno za zapadni Balkan i za EU“.

„Revidiranom metodologijom i Ekonomskim i investicionim planom imamo jedinstveni prozor mogućnosti za promociju regiona i postizanje opipljivih rezultata. Nastavićemo da radimo na ovom cilju“, dodao je Varhelii.

Takođe, danas su 24 poslanika u Evropskom parlamentu istakli ukupne reformske napore u Albaniji poslednjih godina, posebno u oblasti pravosuđa, kako je ocenila Evropska komisija. Oni su pozvali Savet da usvoji pregovarački okvir za početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da izbegne dalje odlaganje pregovora o pristupanju EU. / ibna