EU: Vučić i Hoti u Briselu razgovarali o nestalim osobama i izbeglicama te ekonomskim odnosima

EU: Vučić i Hoti u Briselu razgovarali o nestalim osobama i izbeglicama te ekonomskim odnosima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da su  pitanja nestalih i raseljenih osoba, kao i o ekonomski odnosi bili teme razgovara na prvom fizičkom sastanku u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

„Drago mi je što su, nakon početne razmene pozicija, oba lidera dogovorili da se rad intenzivno nastavi na nivou stručnjaka već sledeće nedelje u Briselu“, rekao je Lajčak.

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak naglasio je da su pitanja nestalih i raseljenih osoba simbolična u smislu pomirenja, ali i da su „pravo pitanje“ za porodice koje decenijama žive u nesigurnosti.

Takođe je naglasio da je od ključnog značaja sarađivati sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta na rešavanju preostalih pitanja i zatvaranju ovog pitanja.

Što se tiče ekonomske saradnje, Lajčak je naglasio da je to „jedan od stubova EU“.

“Intenziviranje ekonomske saradnje znači u potpunosti iskoristiti ekonomski potencijal Kosova i Srbije za otvaranje novih radnih mesta i poboljšanje životnih uslova građana”, rekao je Lajčak koji se zahvalio obema stranama na učešću u dijalogu koji je održan u Briselu.

Sledeći sastanak na visokom nivou Lajčak je najavio početkom septembra, dok će sledeće nedelje biti održan sastanak na nivou eksperata.

Nakon nastavka dijaloga u Briselu, Aleksandar Vučić ponovio je da Beograd i Priština imaju dijametralno suprotne zahteve.

Predsednik Vučić rekao je da očekuje da će u dijalogu sa Prištinom od septembra biti postavljena druga pitanja, uključujući i ono najteže, pitanje imovine. Takođe je rekao da je tražio da se uključi i Zajednica srpskih opština, dok je Priština imala drugačiju ideju.

“Ne možemo se izvući od onoga što je potpisano i nastavićemo da insistiramo na tome”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je Srbija ozbiljna i odgovorna i da se to može videti i tokom dijaloga, dodajući da “u dijalogu sa Prištinom moramo da učestvujemo jer bismo u suprotnom bili potpuno izolovani od sveta”.

„Odluka Generalne skupštine UN je da EU vodi smislen dijalog između Beograda i Prištine. Tako bismo bili izolovani ne samo u Evropi, već i u celom svetu, ako u njemu ne budemo učestvovali i nije nam prijatno”, napomenuo je Vučić

Takođe je istakao da mu nije lako sedeti preko puta Hotija i slušati ga kako govori da su samo oni žrtve i da su Srbi loši ljudi.

„Na to morate odgovoriti. Moramo se uključiti u to i biti fer i pokušati rešiti neke probleme. Jer, moraćemo da živimo pored Albanaca narednih 100, 200 i 300 godina. I što pre to rešimo, to bolje“, rekao je Vučić.

Sa svoje strane, kosovski premijer Avdullah Hoti rekao je nakon sastanka da su razgovarana o dva pitanja, nestalim osobama i ekonomskom razvoju. „Bio je to težak sastanak. Izneo sam položaj Kosova i neću ga menjati. Ovo je poslednja faza dijaloga o svim nerešenim pitanjima. ”

Prema Hotijevim rečima, Kosovo ulazi u dijalog sa Srbijom na osnovu sporazuma o međusobnom priznavanju i rekao je da će proces biti okončan za nekoliko nedelja ili meseci./ibna