EU: Zajednička rezolucija evropskih poslanika protiv Sporazuma u Evropskom veću

EU: Zajednička rezolucija evropskih poslanika protiv Sporazuma u Evropskom veću

Zajedničku rezoluciju o sporazumu o evropskom planu oporavka i novom višegodišnjem budžetu, koji je zaključen na samitu, potpisale su sve političke grupe, Lijevi Zeleni, socijalisti, Obnova i EPP, osim konzervativaca (ECR) i krajnje desnice (ID) .

U zajedničkoj rezoluciji Evropski parlament negira sporazum o novom višegodišnjem budžetu i oštro kritikuje značajna smanjenja, istovremeno izražavajući žaljenje zbog ogromnih ograničenja bespovratnih sredstava u Evropskom planu oporavka te pogoršanje omera zajma i dotacija, kao i zastoj u nastojanjima da se sačuva vladavina zakona.

Završni tekst zajedničke rezolucije sadrži 27 tačaka i očekuje se da će se i o njoj raspravljati i glasati na  plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta.

U osnovnim tačkama rezolucije Evropski parlament kaže da

– ne prihvata dogovor postignut u Veću o novom višegodišnjem financijskom okviru i oštro kritikuje uključene značajne rezove.

– izražava žaljenje zbog ogromnih smanjenja grantova i zbog sve lošije ravnoteže između zajmova i nepovratnih sredstava.

– izražava žaljenje zbog činjenice da isključivo pridržavanje nacionalnih interesa i pozicija ugrožava postizanje zajedničkih rešenja u opštem interesu.

– poziva na obavezujući raspored uvođenja novih vlastitih resursa.

– poziva na što skorije ukidanje svih rabata i popusta.

– poziva na pravno obavezujući cilj potrošnje od 30% koji se odnosi na klimu, kao i onaj koji će biti 10% u vezi sa biološkom raznolikošću

– snažno podržava uvođenje rodne integracije

– poziva na pravno obavezujući srednjeročni pregled višegodišnjeg finansijskog okvira.

– izražava žaljenje zbog činjenice da je Veće značajno oslabilo napore u zaštiti vladavine zakona, osnovnih prava i demokratije u Višegodišnjem financijskom okviru i poziva na uspostavljanje mehanizma vladavine zakona

– brani ulogu Evropskog parlamenta kao budžetskog uatoriteta na svim nivoima. / ibna