EU: Zajedno za Albaniju – Međunarodna donatorska konferencija

EU: Zajedno za Albaniju – Međunarodna donatorska konferencija

Evropska unija će danas biti domaćin međunarodne konferencije donatora u Briselu kako bi podržala napore za obnovu u Albaniji nakon zemljotresa koji je pogodio zemlju krajem novembra prošle godine.

Na konferenciji se očekuje učešće EU, država članice, partnera sa Zapadnog Balkana i predstavnika drugih zemalja, kao i međunarodnih organizacija i međunarodnih finansijskih institucija, uključujući UN i Svetsku banku.

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leien, će predsedavati konferencijom u prisustvu H.E. G. Edi Rame, premijera Albanije. Pre sednice biće održana prezentacija procene potreva nakon katastrofe (PDNA).

Albaniju je, 26. novembra 2019. godine,  pogodio zemljotres magnitude 6,3 stepena, čije su posledice uništenje javne i privatne infrastrukture. Poginula je 51 osoba, oko 1 000 je povređeno, a oko 14.000 ljudi privremeno raseljeno. Hiljade zgrada su ozbiljno oštećene, uključujući škole i zdravstvene ustanove.

Mehanizam civilne zaštite Evropske unije aktiviran je na zahtev albanske Vlade nakon zemljotresa i kao rezultat toga, timovi za traženje i spašavanje odmah su raspoređeni u Albaniju. Države članice i partneri iz regiona putem mehanizma su mobilisali pomoć u naravi i strukturne inženjere. Tim civilne zaštite EU bio je u Albaniji od 27. novembra do 20. decembra i koordinirao je međunarodne akcije.

Komisija je na svom prvom sastanku u decembru najavila početni grant u iznosu od 15 miliona evra za prioritetnu obnovu javnih zgrada.

Evropska unija, Ujedinjene nacije, Svetska banka i Vlada Albanije izvršile su procenu potreba nakon katastrofe (PDNA). Izveštaj o proceni potreba je ključni vodič za donatorsku konferenciju i poslužiće kao osnova za dalje akcije na obnovi i sanaciji./ibna