EU: Zaključci predsednika EK nakon vodeo konferencije Evropskog saveta

EU: Zaključci predsednika EK nakon vodeo konferencije Evropskog saveta

Zaključci predsednika Evropskog saveta Charlesa Michela, nakon video konferencije članova Evropskog saveta, 23. aprila 2020

„Prvo bih se zahvalio svim našim zdravstvenim radnicima, lekarima i istraživačima koji svakodnevno rade na spašavanju života.

Takođe bih hteo da pružim reči podrške onima koji su bolesni i bore se protiv virusa u ovom trenutku

Ova pandemija stavlja naša društva u ozbiljne napore. Dobrobit svake države članice EU zavisi od blagostanja cele EU.

Svi smo u ovome zajedno. Borba protiv Corone i njenih posledica trajat će mnogo vremena, ali već smo postigli mnogo napretka i preduzeli hrabre akcije.

Članovi Evropskog saveta danas su održali svoju četvrtu video konferenciju na kojoj su se bavili COVID-19 i njegovim posledicama. Izrazili smo snažnu volju da zajedno krenemo napred

Razgovarali smo o napretku u različitim dimenzijama evropskog odgovora na pandemiju i pozdravili Zajednički evropski plan puta ka ukidanju restriktivnih mera COVID-19. Svi smo se složili da je zdravlje i bezbednost naših građana na prvom mestu.

Takođe smo se složili da i dalje budno pratimo situaciju, posebno kada se približavamo letnjoj sezoni odmora, i da što je više moguće sarađujemo kako bismo obezbedili postepeno i uredno ukidanje ograničenja.

Pozdravili smo zajedničku mapu puta za oporavak. Postavlja neke važne principe, poput solidarnosti, kohezije i konvergencije. Dalje definiše četiri ključna područja za delovanje: potpuno funkcionalno jedinstveno tržište, bez presedana ulaganja, globalno delovanje i funkcionalan sistem upravljanja.

Od najvećeg je značaja povećati stratešku autonomiju Unije i proizvesti osnovna dobra u Evropi.

Nakon sastanka Evrogrupe u inkluzivnom formatu 9. aprila 2020. podržali smo sporazum o tri važne sigurnosne mreže za radnike, preduzeća i državne vlasti u vrednosti od 540 milijardi evra.

Pozvali smo da paket bude operativan do 1. juna 2020. godine.

Takođe smo se složili da radimo na uspostavljanju Fonda za oporavak, koji je potreban i hitan. Ovaj fond će biti dovoljnog obima, usmeren na sektore i geografske delove Evrope koji su najviše pogođeni i biće posvećen rešavanju ove neviđene krize.

Stoga smo zadužili Komisiju da analizira tačne potrebe i da hitno uskladi predlog koji je proporcionalan izazovu sa kojim se suočavamo.

Predlog Komisije trebalo bi da razjasni vezu sa Dugoročnim finansijskim okvirom (DFO), koji će u svakom slučaju trebati prilagoditi da bi se nosili sa trenutnom krizom i njenim posledicama.

Evrogrupa u inkluzivnom formatu nastaviće pažljivo nadgledati ekonomsku situaciju i pripremati teren za snažan oporavak.

I dalje smo posvećeni davanju potrebnog podsticaja radu na fondu za oporavak kao i na DFO-u, tako da se što pre može naći balansiran dogovor o oba.

Neke države članice pokrenule su pitanje ilegalnih bušenja od strane Turske u Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra. Izrazili smo potpunu solidarnost sa Kiprom te podsetili i potvrdili naše prethodne zaključke u vezi s tim pitanjem.

Odlučili smo 6. maja održati video konferenciju sa Zapadnim Balkanom. /Ibna