EUFOR testiranje na COVID-19 ima za cilj stvaranje sigurnijeg okruženja

EUFOR testiranje na COVID-19 ima za cilj stvaranje sigurnijeg okruženja

“Zbog bezbednosti svih u EUFOR-u, naših partnera sa kojima sarađujemo i građana BiH, nastavljena je opsežna serija testiranja u sedištu EUFOR-a. Do sada je već obavljeno skoro 250 testova, što predstavlja otprilike četvrtinu kombinovane vojne i civilne radne snage EUFOR-a. Jedan od glavnih ciljeva testiranja u kampu Butmir je stvaranje bezbednijeg okruženja za sve, uključujući i lokalnu zajednicu,” kaže EUFOR.

Većina evropskih zemalja do sada je uspela da testira otprilike 1-2% svog stanovništva. Za poređenje, ovo predstavlja snažnu i značajnu stopu testiranja za EUFOR populaciju. “Ovo pomaže da se smanji nepoznata količina ili ‘tamna brojka’ koja postoji među neproverenom populacijom, pružajući određeni nivo sigurnosti u životnoj sredini u kojoj živimo i radimo u kampu Butmir”.

Najveći provajder test kompleta za misiju EUFOR-a bila je Slovenija, a sledi Mađarska. EUFOR se zahvalio onim zemljama koje su dale svoj doprinos i koje su do sada dale testne komplete. I dalje će se obavljati dodatna ispitivanja, zasnovana na medicinskim savetima, kako bi se obezbedila sigurnost civilnog i vojnog osoblja, kao i lokalne zajednice. Takođe je važno da mirovne snage ostanu sposobne i zdrave.

U saopštenju za štampu EUFOR je podsetio da je na nedavnoj konferenciji za štampu glavni epidemiolog FBiH, dr Sanjin Musa rekao: “… medicinski tim EUFOR-a na Kampu radi dobar posao u trijaži i kontroli infekcije i njenih izvora.”

On je dodao da: “… lokalne vlasti su zadužene za nadgledanje kontakata meštana, ali taj deo je takođe vrlo dobro urađen.”

EUFOR-ov medicinski savetnik, major Duško Minev, odgovoran je za vodeći EUFOR-ov medicinski odgovor na situaciju COVID-19. „Osećamo da imamo snažan set procedura za kontrolu virusa COVID-19. Naše medicinsko osoblje naporno radi na primeni našeg režima ispitivanja i identifikovanju svakog ko je u riziku. Veoma je dobro čuti da lokalne vlasti naše mere gledaju u pozitivnom svetlu,” rekao je on.

Interna ispitivanja u kampu Butmir započela su 8. aprila 2020. godine posetom tima medicinskih stručnjaka iz Slovenije, pruživši dodatnu podršku nizu preventivnih mera protiv COVID-19 zaposlenih u bazi.

EUFOR je ranije potvrdio da je šest vojnika u kampu Butmir pozitivno testirano na koronavirus.