EURACTIV: Merkel i Borisov blokirali sankcije Turskoj

EURACTIV: Merkel i Borisov blokirali sankcije Turskoj

Nemačka i Bugarska bile su najglasnije među zemljama EU u blokadi sankcija protiv Turske na samitu EU u četvrtak (10. decembra), prema diplomatskim izvorima EURACTIV-a.

„Nemačka kancelarka Angela Merkel i bugarski premijer Bojko Borisov bili su lideri EU koji su se otvoreno usprotivili sankcijama protiv Ankare“, citirali su diplomatski izvori EURACTIV.

I druge zemlje poput Španije, Italije, Malte i Mađarske takođe su se usprotivile, ali nisu to otvoreno izrazile, dodaju izvori.

Austrija je podržala sankcije, dok je Francuska, koja poziva na oštar odgovor EU, navodno smanjila retoriku na samitu.

Prema zaključcima samita o Turskoj, lideri EU osudili su njenu agresiju i jednostrane akcije u istočnom Mediteranu. Međutim, u praksi su zauzeli blag stav, dajući Ankari još jedan grejs period od tri meseca.

Konkretno, odlučili su da dodaju nova imena pojedinaca i kompanija na trenutnu crnu listu za „neovlašćeno“ tursko bušenje plina van Kipra.

Međutim, do sada uvedene sankcije imale su malu vrednost, jer Turska nije prestala sa bušenjem unutar EEZ-a Kipra.

Pored toga, pozvali su Evropsku komisiju da „najkasnije do marta 2021. godine“ izveštava o odnosima EU i Turske, od politike do trgovine, i da istraži „opcije i sredstva za napredak“.

Lideri su takođe jasno stavili do znanja da „pozitivna agenda ostaje na stolu“, obećavši Turskoj da će i dalje pružati finansijsku pomoć za upravljanje migracionim tokovima zemlje.

Konačno, lideri EU rekli su da će tražiti koordinaciju Turske sa novom američkom vladom.

Nemačka, koja trenutno predsedava EU, uvek se protivila sankcijama i želela je da kanali komunikacije sa Ankarom budu otvoreni.

U intervjuu za EURACTIV u novembru, Udo Bullmann, socijaldemokratski poslanik i glasnogovornik EU izvršnog odbora Njemačke socijaldemokratske partije (SPD), rekao je da je namjera Merkelove da otvori vrata Turskoj.

„Ne smemo zaboraviti da se Erdoganova baza moći smanjuje […] pogledajte rezultate poslednjih opštinskih izbora“, rekao je Bullmann.

Diplomate su pre samita izračunale da se stav Sofije po pitanju sankcija ne može predvideti.

„Bugarski lider Borisov je poznati Erdoganov prijatelj i njegovo ponašanje je nepredvidivo“, rekao je diplomata EU za EURACTIV prošle nedelje.

Na političkom nivou, stav Nemačke i Bugarske je takođe od velike važnosti, jer i Merkelova i Borisov pripadaju istoj političkoj porodici EU (Evropska narodna partija) kao i vladajuća stranka Grčke, Nova demokratija.

Odluke su daleko od onoga što Atina traži mesecima. Na sastanku ministara spoljnih poslova Saveta za spoljne poslove u Berlinu u avgustu, Grčka je pozvala na „sektorske sankcije“ usmerene na ključne aspekte turske ekonomije, poput bankarskog i energetskog sektora.

Nakon objavljivanja zaključaka, grčki vladini izvori pokazali su hrabro lice i predstavili ga kao pozitivan rezultat, kako je izvestio EURACTIV.

„Evropa pravi korak po korak. To su učinili u ovom Savetu. Još jedan korak koji je snažno upozorenje za Tursku da promeni svoje ponašanje“, rekli su izvori grčke vlade.

Međutim, stvarnost u Atini je drugačija, primećuje EURACTIV.

Većina grčkih medija izvestila je u petak da će odluke lidera EU o Turskoj imati nultu dodatnu vrednost i predvidele da će Erdoan biti još agresivniji u svetlu mekih koraka Evrope.

„Ne postoje sankcije protiv Turske, Erdoanova pobeda u EU“, „Blage sankcije protiv Turske“ i „Vratićemo se u martu“, neki su od naslova u grčkim novinama.

Grčki premijer Kiriakos Mitsotakis rekao je pre samita da je u pitanju kredibilitet EU i pozvao svoje partnere iz EU da primene odluke donete na poslednjem sastanku u oktobru.

Očekuje se da će zaključci samita izazvati Mitsotakisovu glavobolju na unutrašnjem planu. Reakcija SIRIZE bila je trenutna – to diplomatski poraz za Kiriakosa Mitsotakisa, stav je koji je izneo Aleksis Cipras. / Ibna