Evropa se igra vatrom

Evropa se igra vatrom

Proces proširenja EU biće ponovo razmatran pre maja iduće godine

Lideri EU preispitaće proširenje EU uoči samita Evropska unija – zapadni Balkan u Zagrebu u maju 2020. godine, što je u skladu sa zaključcima usvojenim na samitu EU u Briselu.

Evropska unija i njeni lideri su još jednom propustili priliku. Odlukom samita da ponovo odložili datum za početak pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom, koja je pre svega sprovela sve potrebne reforme, a zatim i Albanijom, je otvorila Pandorinu kutiju u regionu Balkana.

Kredibilitet Evropske unije teško je pogođen odlukom o odlaganju, ostavljajući zemlje bez odbane od ekstremnih nacionalizama i uticaja zemalja koje ne dele evropske ideje i vrednosti.

Mikro-politika predsednika Macrona pokazuje svoje “zube” na Severnoj Makedoniji i Albaniji, dok ćutanje o Siriji dokazuje da Evropi nedostaje lider.

Krivica treba takođe biti stavljena i na sve one lidere u Uniji koji nisu pokazali interes za evropski kredibilitet, koji su primenili dvostruke standarde i odlučili da prigrle neke zemlje a druge bukvalno bace u ruke snaga koje samo prave probleme u demokratskoj Evropi.

Odluka o odlaganju proširenja već izaziva krizu vlade u Severnoj Makedoniji, a premijer Zoran Zaev zatražio je, kako saznaje IBNA, narodnu podršku tim naporima kroz izbore; to je napor u kojem, zbog EU, neće moći braniti i ubediti građane Severne Makedonije da su Prespanski sporazum sa Grčkom i Sporazum o prijateljstvu sa Bugarskom bili ispravne odluke, otvarajući tako put za nacionalisitčku stranku VMRO-DPMNE i sve ono što takav razvoj događaja nisi sa sobom.

Današnja odluka “oduzima” izglede drugim balkanskim zemljama čija se stabilnost temelji na njihovom evropskom kursu. Bosna i Hercegovina, Kosovo, Severna Makedonija i Albanija su prisiljene da idu putem koji će zasigurno zabrinuti Evropu. / Ibna