Evropska banka za obnovu i razvoj povećava svoja ulaganja u Grčku

Evropska banka za obnovu i razvoj povećava svoja ulaganja u Grčku

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) namerava da dodatno poveća svoje investicije u Grčkoj, rekao je njen predsednik sir Suma Čakrabarti tokom sastanka u palati Maximos sa premijerom Kyriakosom Mitsotakisom. Premijer se osvrnuo na političku stabilnost, obnavljanje poverenja u zemlju i prijateljsko okruženje koje je stvorila vlada. Izrazio je očekivanje veće uključenosti EBRD-a u oporavak investicija i osvrnuo se na konkretne projekte u koje bi Banka mogla biti uključena.

Sir Čakrabarti pozdravio je značajno poboljšanje investicione klime u Grčkoj, pozivajući se na govor premijera na Međunarodnom sajmu u Solunu (TIF), ali i na deblokadu značajnih investicija. Čak je obavestio premijera da je EBRD nedavno interno povećala kreditni rejting Grčke. Banka razmatra moguća ulaganja u mesto Elliniko, Elektrodistribuciju, ELPE (Hellenic Petroleum), ali i u druge važne oblasti kao što su obnovljiva energija, privatizacija i upravljanje otpadom.

Sir Chakrabarti se takođe obavezao da će nastaviti sarađivati sa bankarskim sektorom, posebno radi pristupa finansijskom poslovanju.

Zbog sutrašnjih inauguracija EBRD-a u Solunu, Mitsotakis je zatražio da se razmotri mogućnost ulaganja u preuređenje lokacije na kojoj se održava TIF, kao i stvaranje tehnološkog parka u Solunu.

Sastanku su prisustvovali ministar za razvoj, Adonis Georgiadis, i zamenik ministra bez portfelja, Stelios Petsas./ibna