Evropska komisija će preporučiti otvaranje pristupnih pregovora za Severnu Makedoniju, kaže Hahn

Evropska komisija će preporučiti otvaranje pristupnih pregovora za Severnu Makedoniju, kaže Hahn

Evropska komisija će preporučiti otvaranje pregovora za ulazak Severne Makedonije i Albanije u Evropsku uniju. To je potvrdio i komesar za proširenje EU Johannes Hahn.

U intervjuu Radiju Slobodna Evropa, Hahn je rekao da će preporuka biti data 29. maja, kada Evropska komisija objavljuje svoj godišnji izveštaj o napretku koji su postigle zemlje koje su dio procesa proširenja. Međutim, još uvijek nema jasnih signala da li će biti dat datum početka pregovora o pridruživanju.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Nikola Dimitrov, izjavio je u govoru u nemačkom Bundestagu da očekuje dobre vesti od zajednice evropskih zemalja.

„Uprkos pogoršanoj političkoj situaciji u Evropi danas, uprkos predstojećim evropskim izborima, ne možemo sebi priuštiti da ne budemo priča o uspehu. Moja zemlja je priča o uspehu koji mora biti ohrabren i podržan ako želimo napraviti razliku”, rekao je Dimitrov.

Zamenik premijera za evropske poslove, Bujar Osmani, rekao je da će ovog leta zemlja dobiti datum za početak pregovora o pridruživanju. “Mi radimo sa zemljama članicama EU da bismo dokazali da smo ispunili sve neophodne kriterijume za ulazak u drugu fazu, odnosno pokretanje pregovora o pridruživanju”, rekao je Osmani.

Međutim, francuski ambasador u Skoplju, Christian Timonie, je nedavno izjavio da ne može govoriti o datumima pre objavljivanja izveštaja Evropske komisije. / ibna /