Evropska komisija hvali napore Grčke u reformama

Evropska komisija hvali napore Grčke u reformama

Evropska komisija pozvala je Atinu da nastavi sa reformama u postkriznom periodu, pošto se podaci o zaposlenosti, rastu i fiskalnim parametrima nastavljaju poboljšavati poslednjih meseci.

U izveštaju objavljenom na godišnjicu zaključenja trećeg programa za pomoć Grčkoj, Evropska komisija je pohvalila dosadašnji rad kako bi se ekonomija te zemlje stavila na pravi put. Takođe, Mitsotakisova administracija pizvana je da nastavi rešavati posledice dugotrajne ekonomske krize.

Trogodišnji program osigurao je 61,9 milijardi eura kredita u zamjenu za rešavanje “dugogodišnjih i duboko ukorijenjenih strukturalnih pitanja” koji su doprineli grčkoj krizi, saopštila je Komisija.

„Posao još nije završen ali preduzeti napori daju opipljive koristi“, dodaje se. „I dalje je presudno da grčke vlasti nastave da se fokusiraju na potpuno rešavanje društvenih i ekonomskih posledica kriznih godina,“ rekao je Valdis Dombrovskis, potpredsednik za Evro i socijalni dijalog, pozivajući Atinu da provodi „odgovorne“ fiskalne politike i strukturne reforme.

Grčki javni i privatni sektor moraju zajedno raditi na boljoj budućnosti grčkog naroda, izjavio je evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja Pierre Moscovici.

Moskovicci je dodao: „Ekonomski podaci pokazuju pozitivne znake, što ukazuje da će napori i dalje uroditi plodom za društvo koje je doživelo velike poteškoće. Međutim, i dalje ostaju izazovi a spremnost da se zemlja aktivno uključi u proces dovršetka reforme – blisko sarađujući sa evropskim partnerima – biće od suštinskog značaja za podršku stabilnosti, rastu, otvaranju novih radnih mesta i boljem sistemu socijalne zaštite u mesecima i godinama koej dolaze.”

Izveštaj Komisije dolazi uoči presudnih razgovora vlade i međunarodnih kreditora koji bi trebalo da sredinom septembra posete Atinu, u okviru misije za praćenje situacije nakon krize.

Premijer Kyriacos Mitsotakis započeo je seriju poseta evropskim prestonicama ove nedelje. Očekuje se da će sa liderima evrozone razgovarati o mogućnosti smanjenja primarnih ciljeva viška.

U međuvremenu, glavni izvori opozicione stranke SIRIZA pozdravili su izveštaj Komisije kao potvrdu politike koju je sprovela prethodna vlada s ciljem preokreta ekonomije. Citirajući izveštaj, isti izvori odbacili su tvrdnje vladajuće Nove demokratije da je ekonomski rezultat vlade SIRIZE bio katastrofalan./ibna