Evropska komisija revidirala projekciju rasta Grčke ekonomije na 2,4%

Evropska komisija revidirala projekciju rasta Grčke ekonomije na 2,4%

Evropska komisija nastavila je s revizijom projekcija za rast Grčke ekonomije u tekstu ekonomskih prognoza za države članice, koji je nedavno objavljen. Konkretno, Evropska komisija procenjuje da će se BDP povećati za 2,4% u odnosu na 2,3% prethodne (jesenje) prognoze, a pri tome zadržava odgovarajuću procenu za 2021. godinu na 2% BDP-a; u međuvremenu se predviđa stopa od 2,2% za 2019. godinu.

Prema zimskim prognozama, rast u 2020. i 2021. godini biće na 2,4% i 2,0% (nasuprot 2,3% i 2,0% procenjenih u jesenjim prognozama). Slično tome, inflacija u 2020. i 2021. godini dostići će 0,7% i 0,9%, prema jesenjim prognozama te su brojke bile 0,6% i 0,9%.

Prema zimskim projekcijama Evropske komisije, ulaganja i potrošnja jačaju grčku ekonomiju, dok za izvoz u izveštaju kaže da je, usprkos usporavanju stope rasta na nekim glavnim grčkim izvoznim tržištima, rast izvoza ostao snažan, što ukazuje na dalje povećanje tržišnog udela, uključujući turistički sektor. Na rast u 2019. godini pozitivno je uticao i nagli rast javne potrošnje uoči opštih izbora u julu, dok je rast privatne potrošnje i investicija ostao spor.

Tržište rada

Tržište rada nastavilo se poboljšavati, s tim da je stopa nezaposlenosti pala u oktobru 2019. godine na 16.6%, u odnosu na 18.5% godinu dana ranije, iako je i dalje najviša u Evropi. Nedavno povećanje broja radnika, u proseku 2% na godišnjem nivou u prva tri tromesečja, posledica je povećanja broja zaposlenih, dok se broj samozaposlenih smanjio. Očekuje se da će se zaposlenost nastaviti da raste u narednim godinama.

Sektor usluga i dalje je glavni izvor rasta, pokazuju podaci u prva tri tromjesečja 2019. Oporavak građevinske industrije takođe je pozitivno doprineo rastu u prvoj polovini 2019. godine.

Prema Komisiji, poslovno poverenje vratilo se na nivoe pre krize, dok se očekuje da će investicije i potrošnja biti glavni pokretači rasta. / ibna