Evropska komisija usvojila novu metodologiju pristupa za Zapadni Balkan

Evropska komisija usvojila novu metodologiju pristupa za Zapadni Balkan

Govoreći o novom predlogu za revidiranu metodologiju koju je usvojila Evropska komisija, komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju, Oliver Varhelyi, rekao je da je cilj nove metodologije obnoviti kredibilnu perspektivu integracije u EU za balkanske zemlje.

Na konferenciji za štampu u Briselu, g. Varhelii je izjavio da su zemlje članice EU morale usvojiti novu metodologiju pred samit EU-zapadni Balkan u Zagrebu, koji će biti održan u maju, uporedo sa pokretanjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Objasnio je da je revidirana metodologija za pregovore o pristupanju EU “prvi element nove strategije koju je predstavila nova Evropska komisija” zasnovana na četiri osnovna principa. „Cilj je da pregovore o pristupanju učinimo verodostojnijim, dinamičnijim, predvidivim i sa jačim političkim pravcem“, zaključio je Varelyi.

„Proces pridruživanja Evropskoj uniji mora se zasnivati na čvrstom i međusobnom poverenju. Fokus na temeljne reforme biće ojačan i EU mora ispuniti svoje opredelenje kada kandidati ispunjavaju uslove“, dodao je Varelii.

Konkretno, opšti cilj predloga Komisije je da povećaju kredibilitet i poverenje obe strane i da postignu bolje rezultate. / ibna