Evropski Muslimani smatraju da su poruke mržnje na mrežama opasne kao i javni napadi, pokazala je studija

Evropski Muslimani smatraju da su poruke mržnje na mrežama opasne kao i javni napadi, pokazala je studija

Muslimani u Evropi veruju da su objave mržnje na mrežama koje su usmerene protiv muslimana jednako opasne kao i javni napadi, pokazala je studija Saveta Evrope objavljena u utorak.

Daniel Holtgen, specijalni predstavnik za antisemitske, antimuslimanske i druge oblike verske netrpeljivosti i zločina iz mržnje, rekao je da je to opasan razvoj događaja.

On je rezultate  najnovije studije sprovedene sa muslimanskim udruženjima u osam različitih evropskih zemalja, uključujući Francusku, Veliku Britaniju i Nemačku komentarisao na konferenciji za novinare, gdje je rekao da pretnje smrću, pozivi na nasilje nad muslimanima i nasilni govorne spadaju u kategoriju „sloboda govora / misli“.

„Sve što je zabranjeno u javnom životu takođe treba zabraniti“ na mreži

„Sve što je zabranjeno u javnom životu takođe treba zabraniti na Internetu. To se odnosi i na druge oblike diskriminacije i rasizma“, rekao je on.

Holtgen je rekao da se postovi uglavnom dele anonimno, ali je nedavno porastao broj korisnika koji ih otvoreno objavljuju.

Žrtve onlajn zlostavljanja to ne prijavljuju vlastima jer ne znaju kome i gde to mogu učiniti i veruju da se nasilnicima neće ništa dogoditi ako to učine, rekao je on.

Muslimanska udruženja žale se na nedostatak zaštite od strane državnih institucija i misle da je to zbog njihovog nedovoljnog evidentiranja događaja, rekao je on.

Holtgen je takođe rekao da je neophodno biti osetljiviji prema antimuslimanskoj mržnji i Komisija Saveta Evrope protiv rasizma i netolerancije (ECRI) pripremiće izveštaj o tom pitanju početkom 2022./ ibna

Izvor: Agencija Anadolija