Fabrici: EU će u potpunosti podržati “Mini Šengen”

Fabrici: EU će u potpunosti podržati “Mini Šengen”

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrizi rekao je juče u emisiji na televiziji da dogovori postignuti u utorak za „Mini Šengen“ ukazuju na veliko političko opredeljenje za reforme, dodajući da će EU pomoći maksimalnom podrškom za njegovu primenu, koja bi trebalo da bude završena za tri do četiri godine.

Sporazumi, kako je podsetio Fabrizi, predviđaju poboljšane međusobnih veza, bez čekanja na granici, priznavanje vozačkih dozvola, dok takođe postoji mogućnost zajedničkog ulaganja. Pored toga, trebalo bi biti obezbeđeno da ljudi iz jedne zemlje mogu raditi u drugoj.

Brisel će pomoći da se region približi EU, rekao je Fabrizi, dodajući da su potrebne neke reforme kako bi se oslobodila sredstva EU za infrastrukturu u vrednosti od devet milijardi evra, izgradio održivi razvoj u regionu i uveo širokopojasni internet, kako je predviđeno sporazumima.

„Među reformama koje treba sprovesti su smanjenje graničara, kao i tehničko pitanje dokumenata i carina“, rekao je Fabrizi.

Upitan da li su sporazumi potpisani u utorak pripreme za pridruživanje regiona EU, Fabrizi je rekao da će oni pomoći regionu da se pridruži EU.

„Mislim da će stvaranje i dovršetak unutrašnjeg tržišta pomoći regionu da se pridruži EU. Ne bih rekao da EU nije spremna da to prihvati, to je deo ekonomskog procesa i ekonomske reforme. „Ono što je potpisano juče, mi nazivamo ključnom raskrsnicom na putu ka EU“, rekao je Fabrizi.

Regija Zapadnog Balkana je u velikoj meri povezana sa EU, pa na toj osnovi moramo raditi na povećanju te veze, a to će, rekao je Fabrizi, doprineti regionalnom povezivanju zemalja koje teže pridruživanju EU.

Fabrizi je podsetio da je samom stvaranju EU prethodila ekonomska povezanost budućih članica.

Potpisan je memorandum o razumevanju i saradnji između Srbije, Severne Makedonije i Albanije o saradnji u borbi protiv COVID-19 i transnacionalni sporazum između Srbije i Albanije o slobodnom kretanju građana, samo uz lične karte. / Ibna