Farsa u Srbiji: štrajk glađu “na snazi”, ali odložen

Farsa u Srbiji: štrajk glađu “na snazi”, ali odložen

Dramatično najavljeni štrajk glađu srpskih funkcionera – koji bi trebalo da počne danas kao navodno sredstvo protiv „nasilja opozicije“ – odložen je.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je prvi izjavio da će štrajkovati glađu, odustao je od te ideje nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako je rekao.

Zamenik gradonačelnika Beograda i Vučićev bliski saveznik, Goran Vesić (foto), učinio je to isto, objašnjavajući da je njegova odluka o štrajku glađu još uvek “na snazi”; međutim, to je, kako je rekao Vesić, odloženo. Vulin i Vesić objavili su u četvrtak odluke da stupaju u štrajku glađ, kao i desetine članova parlamenta iz vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na čijem čelu je Vučić.

Međutim, ovi poslanici su danas rekli da će sutra blokirati parlament, za vreme mitinga opozicije, a da gotovo nisu ni pomenuli štajk glađu. Vulin je novinarima rekao da je prihvatio Vučićev savet da odloži štrajk. Vesić je rekao da će početi gladovati ako „huligani nastave ucenjivati državu“. “Moja odluka o štrajku glađu bila je motivirana namerom da privučem pažnju na nasilje koje fašisti provode u Beogradu”, rekao je Vesić na konferenciji za novinare.

Vesić je rekao da će i on i zaposleni grada Beograda ostati u zgradi Gradskog veća tokom demonstracija u subotu, kako bi ga “branile”. Demonstranti pod vodstvom opozicionog Saveza za Srbiju (SZS) najavili su veliki skup u Beogradu za subotu. Oni zahtevaju “promenu sistema”, a ne samo vlade.

Iako Vučić i drugi zvaničnici neprestano označavaju opozicione lidere kao fašiste i tajkune, ponudili su im da imaju pravo glasa u procesu reforme zemlje. U četvrtak uveče, Vučić ih je pozvao da se “pridruže reformskom vozu”. Iste reči danas je koristio šef SNS-ovih članova parlamenta Aleksandar Martinović.

Maja Gojković, predsednica parlamenta i funkcionerka SNS-a, danas je pozvala sve predstavnike parlamentarnih stranaka da prisustvuju sastanku u utorak. Opozicione stranke bojkotuju srpski parlament i druga zakonodavna tela od marta./ibna