FAZ: Turska otvara komunikacione kanale prema EU i Atini

FAZ: Turska otvara komunikacione kanale prema EU i Atini

U članku u Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Rainer Hermann piše o promeni kursa Turske i predsednika Recepa Tayyipa Erdogana radi približavanja EU i Atini.

Odnos Turske prema EU se menja, kaže Hermann u članku. Deset nedelja nakon što je turski predsednik Erdogan preporučio „mentalnu proveru“ francuskog predsednika Emmanuela Macrona i pozvao na bojkot francuskih proizvoda, rekao je ambasadorima EU u Ankari rekao da je Turska otvorena za „pozitivnu agendu“ i za okretanje nove stranice u odnosima. I sam se nada da će „evropski prijatelji pokazati istu volju“. Turska bi trebalo da zauzme „mesto koje zaslužuje u evropskoj porodici“. Kao premijer, redovno se do 2014. sastajao sa ambasadorima EU u Ankari. Činjenica da ih je sada pozvao na ponovni sastanak podvlači njegovu želju za poboljšanjem odnosa sa EU.

Turska je već u ponedeljak predložila obnavljanje bilateralnih pripremnih razgovora sa Grčkom o pitanjima vezanim za istočni Mediteran, i predlaže sastanak 25. januara. Grčka je već pristala na ovo. Razgovori o pitanjima vezanim za granice, pomorsko pravo i vazdušni prostor prekinuti su pre pet godina. Više od pola godine EU se zalaže za njihov nastavak. Erdogan je ambasadorima EU rekao da veruje da će pregovori otvoriti “novo doba” odnosa sa Grčkom. Erdogan je pozvao Grčku da ne nastavlja „eskalaciju tenzija“.

Još jedna pozitivna poruka iz Ankare je da će istraživački brod Oruc Reis, koji plovi spornim vodama poslednjih nekoliko meseci, nastaviti sa radom do kraja juna samo u nespornim obalnim vodama oko Antalije. Ovo se može zaključiti iz turskih NAVTEX depeša. Spremnost Turske da nastavi razgovore o budućnosti Kipra takođe se smatra pozitivnom porukom. Specijalna izaslanica UN-a Jane Holl Lute nedavno je ponovo posetila ostrvo. Erdogan je rekao ambasadorima EU da se nakon mnogih propalih formata za Kipar konačno mora naći neki koji je realan. Turska se zalaže za rešenje sa dve države na ostrvu.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu otputovaće u Brisel 21. januara na razgovore sa Josepom Borrellom, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost. Pored toga, planirana je poseta predsednice Evropske komisije Ursule von der Leien i predsednika Evropskog saveta Charlesa Michela, koja će se dogoditi u narednih nekoliko nedelja. U novembru prošle godine, Turska je najavila povratak programu reformi, posebno u oblastima ekonomije, zakona i ljudskih prava. Pravosuđe zahteva posebne reforme, iako se Erdoganov vladin partner, nacionalistički MHP, izjasnio protiv toga. Međutim, skup reformi za ponovno pokretanje ekonomije suočava se sa prilično realnim šansama da bude sproveden u celini. Turska će očigledno nastojati da ispuni uslove za liberalizaciju viznog režima. Ključna tačka biće obnavljanje Sporazuma o izbeglicama iz marta 2016. godine. Turska će verovatno tražiti saradnju na vakcinama i borbi protiv pandemije.

Rainer Hermann takođe komentariše da je Erdogan izabrao novi put.

“Turski predsednik Erdogan ima velike planove za novu godinu. Umesto konfrontacije, kao što je to doskora bio slučaj, on sada pribegava saradnji i u tom kontekstu je započeo široki dijalog. Pripremni pregovori sa Grčkom o Mediteranu nastaviće se nakon petogodišnjeg zastoja. Nakon godina odsustva, predstoji imenovanje turskog ambasadora u Izraelu. Turske diplomate rade na normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom. Pored toga, Erdogan je prvi put nakon mnogo godina pozvao ambasadore EU na sastanak i ponudio im „pozitivnu agendu“.

“Erdogan nije ideolog, već čovek od moći, koji je – do sada sa velikim uspehom – sledio svoj instinkt i iscrpeo mogućnosti koje su mu se pružale. Sada su se uslovi promenili i u zemlji i u svetu. U Vašingtonu će Erdogan u budućnosti morati da ima posla sa predsednikom koji ga neće štititi. Amerika i Evropa ponovo će biti bliže koordinisane. Na unutrašnjem planu, pandemija žestoko pogađa Tursku, kako finansijski, tako i u smislu javnog zdravlja. EU je nedavno pooštrila svoj stepen sankcija u decembru, iako olako. Iz svega ovoga, Erdogan je zaključio da će saradnja sada biti efikasnija od kontroverznog pristupa koji je sledio do sada. I tako započinje novi kurs.” / ibna