Finska podržava početak pristupnih pregovora za Albaniju

Finska podržava početak pristupnih pregovora za Albaniju

Na sastanku sa vršiocem dužnosti ministra za Evropu i spoljne poslove Genta Čakaja, ministar spoljnih poslova Finske Timo Soini izjavio je da Finska podržava otvaranje pregovora o pristupanju EU za Albaniju.

Tokom sastanka održanog u Helsinkiju, Finska, ministar spoljnih poslova Soini je potvrdio da njegova zemlja neće samo pokušati glasati za takvu odluku, već će i lobirati kod drugih država članica.

Vršilac dužnosti ministra Gent Čakaj zahvalio se ministru Soiniju na podršci koju je pružila Finska i izrazio očekivanje da će Finska imati podršku u okviru njenog predsedavanja Evropskom unijom od jula 2019. godine.

Finski ministar Soini je takođe prepoznao napredak koji je Albanija do sada postigla u ispunjavanju ključnih prioriteta i rekao da se te reforme moraju provesti.

Dvojica ministara razgovarala su i o daljoj bilateralnoj saradnji u pitanjima spoljne politike i ekonomije. Ranije, vršilac dužnosti ministra za Evropu i spoljne poslove Gent Čakaj imao je sastanak sa značajnim predstavnicima Organizacije za inostrane politike Finske, Paasikivija. Sastanak sa predsedavajućim Organizacije bio je usredotočen na napredak Albanije na putu ka integraciji u EU i razvoju događaja u regionu. / ibna /