Fitch smanjio izglede Grčke! Više toga tek dolazi…

Fitch smanjio izglede Grčke! Više toga tek dolazi…

Fitch je smanjio izglede grčke ekonomije na „stabilne“ sa „pozitivne“, zadržavajući rejting na BB. Vredno je napomenuti da je Fitch objavio saopštenje bez ičega planiranog za Grčku, dok za nekoliko sati najave planiraju S&P i DBRS. Trenutno se ne očekuju promjene u rejtingu zemlje, osim u perspektivi kreditnog rejtinga.

Agencija napominje da ovaj potez odražava značajan uticaj COVID-19 na ekonomsku aktivnost, javne finansije i spoljnu ravnotežu. Predviđa pad od 8,1% BDP-a ove godine i delimični oporavak u 2021. godini, uz povećanje BDP-a od oko 5,1%.

Recesija i naknadni oporavak izloženi su značajnim nesigurnostima. Dugo zatvaranje ili drugi talas u Grčkoj ili Evropi značit će veći pad ove godine i manji oporavak naredne godine. Rejting agencija posebno napominje turizam, koji odgovara oko 10% BDP-a.

Recesija

Smanjivanje ekonomskih aktivnosti i mere podrške Vlade preokreću fiskalnu sliku. Vlada je najavila mere koje odgovaraju 5 milijardi evra (2,9% BDP-a), dok se dodatne dve milijarde evra očekuju iz evropske podrške. Fitch procenjuje da će se opšti bilans države sa viška od 1,5% BDP-a u 2019. godini “vratiti” na deficit od 7,4% u ovoj godini. U 2021. godini očekuje se pad na 4,6% BDP-a. Primarni deficit biće zabeležen ove godine, nakon četiri uzastopne godine nadmašivanja ciljnog suficita.

Povećanje zaduživanja pretvoriće se u obrnuti trend pada odnosa duga i BDP-a. Procenjuje se da je na kraju 2019. odnos pao na 176.6%, ali će krajem 2020. dostići 194.8% pre nego što je 2021. padne na 187.1%. Pretpostavka Fitcha je da će Vlada ove godine povući samo 1/4 iz sigurnosnog jastuka (oko 10 milijardi evra). Ako to ne učini i nastavi isključivo s novim zaduživanjem, dug bi porastao iznad 200% BDP-a.

Fitch, međutim, priznaje da, iako je dug veoma visok, postoje pozitivni faktori koji ograničavaju rizike. Jastuk za likvidnost je više nego dovoljan da zadovolji povećane potrebe za finansiranjem u ovoj i 2021. godini. Većina duga je pomoć zemlje iz EU, 95% je uz stabilnu kamatnu stopu i sa velikim prosečnim rokom dospeća (20,5 godina). Pored toga, ECB je uključila državne obveznice u program vanrednog tržišta hartija od vrednosti, što grčkoj centralnoj banci omogućava da otkupi oko 16 milijardi evra putem sekundarnog tržišta./ibna