Fizički incident produbio sukob između srpskih političara na Kosovu

Fizički incident produbio sukob između srpskih političara na Kosovu

Srpski poslanik u kosovskom parlamentu, Slobodan Petrović, koji je i predsednik Nezavisne liberalne stranke, izjavio je da su ga, u sredu u centru Prištine, fizički napale dve osobe koje su povezane sa Srpskom listom, koja ima podršku vlasti u Beogradu.

Petrović je na konferenciji za novinare u sredu izjavio da je napadnut nakon intervjua za kosovski javni servis, tokom kojeg je govorio o stvarima koje je bivši ministar poljoprivrede Srpske liste, Nenad Rikalo, radio tokom svog mandata. Petrović je rekao da su “ljudi koji su me napali bili usko povezani sa bivšim ministrom Nenadom Rikalom”.

Kosovska policija je saopštila da je privela tri osobe koje su bile uključene u ovaj incident, dok je slučaj prosleđen Tužilaštvu.

Međutim, Srpska lista je odbacila sve optužbe koje je izneo Petrović. U saopštenju koje je ova stranka objavila se kaže da je “predsednik Nezavisne liberalne stranke Slobodan Petrović napao Milana Kostića, koji je istaknuti član Srpske liste, tako što ga je udario mobilnim telefonom po glavi, nanoseći mu povrede”.

Prema ovoj stranci, “ovo je sramotan napad na Milana Kostića, kojeg srpska zajednica smatra porodičnim čovekom koji je dao dragocen doprinos opstanku srpskog naroda. Ovo je prvi put od 1999. godine da su Srbi u Prištini napadnuti od strane drugih Srba“.

Ova stranka takođe zahteva od vlasti da poduzmu brzu akciju protiv Petrovića.

Politički lideri na Kosovu osudili su ovaj incident, dok ga predsednik Hašim Tači smatra napadom na slobodu govora i napadom na predstavnika izabranog voljom naroda. / ibna /