Formiranje međunarodnog tribunala za srpske zločine izazvalo debatu na Kosovu

Formiranje međunarodnog tribunala za srpske zločine izazvalo debatu na Kosovu

Predlog rezolucije kroz koju Kosovo optužuje Srbiju za genocid je protiv dijaloga i ne pomaže normalizaciji veza između dve zemlje.

To je rekao Slavko Simić, visoki funkcioner Srpske liste. Prema njegovim rečima, neuspeh međunarodne zajednice da reaguje na ovu rezoluciju predstavlja oblik podrške Prištini.

Nacrt rezolucije smatra spornim i “agresivnim činom protiv Beograda i srpskog naroda”. Prema njegovim rečima, to će samo pogoršati odnose između Beograda i Prištine.

“Priština nema pravo da osnuje međunarodni krivični sud. Bilo bi najbolje da uspostavimo savet za pomirenje“, rekao je on.

U međuvremenu, predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli održao je u ponedeljak sastanak sa porodicama ljudi koji su nestali tokom rata, predstavnicima pravosudnih institucija i drugih nezavisnih institucija kako bi razgovarali o osnivanju međunarodnog tribunala koji bi pokušao da procesuira zločine koje je Srbija počinila na Kosovu u ratu 1998-1999. Veseli je rekao da nikada neće biti održivog mira ako Srbija ne prizna zločine koje je počinila na Kosovu. / ibna /