Francis Fannon: „Istočno Sredozemlje smatramo regionom bez ograničenja“

Francis Fannon: „Istočno Sredozemlje smatramo regionom bez ograničenja“

Grčka, posle Jordana i Libana, poslednja je stanica podsekretara za energetiku SAD-a Francisca Fannona tokom turneje po regionu Istočnog Mediterana.

U tom kontekstu, danas se sastao sa grčkim ministrom životne sredine i energetike Kostisom Hatzidakisom.

„Drugi put sam ovde i verujem da to naglašava presudnu ulogu našeg bilateralnog odnosa, ali i rastuću ulogu Grčke kao energetskog središta za region. Izuzetno sam uzbuđen zbog ovih razgovora. Grčka je pohvalan primer u naporima da diverzifikuje svoj energetski miks, da ima različite izvore energije, da poveća energetsku bezbednost i postane raskrsnica za tržišta u svim pravcima. Drago nam je zbog toga jer imamo duboko partnerstvo koje može samo rasti“, izjavio je Francis Fannon.

Baveći se, posebno, dešavanjima u regionu Istočnog Sredozemlja, američki diplomata je primetio da „SAD smatra ovaj region inkluzivnim područjem. Veseli nas kada vidimo da su sve zemlje bile zastupljene na sastanku u Kairu; i nastavićemo da podržavamo otvoreno, transparentno i efikasno tržište energije. Veoma sam zadovoljan što su američke kompanije ovde i imaju sve veće prisustvo u regionu, kao i u Grčkoj. Uvereni smo da će, pod uslovom da se zadrže jednaki uslovi i transparentnost, američke kompanije biti u vrhu kod procesa odabira. Imamo najbolju tehnologiju, najbolje standarde za životnu sredinu, kao i za bezbednost i zdravlje, a takođe pokazujemo i najviši nivo inovacija u svetu. Verujem da mnoge američke kompanije mogu imati koristi od Grčke, kao i da mogu da doprinesu okruženju, energiji i političkoj stabilnosti regiona“, te naglasio da„ podržavamo mirnu i stabilnu regiju na jugoistočnom Mediteranu i želimo da obeshrabrimo bilo kakvu provokativnu aktivnost bez obzira iz kojeg pravca dolazi“.

„Želeo bih da kažem da sam, budući da smo takođe razgovarali o svim energetskim projektima koji su u toku u Grčkoj, uverio gospodina Francisa Fannona da će Vlada u septembru podneti parlamentu ugovore ExxonMobil i Total kako bi bili ratifikovani, tako da da se naša želja za bliskom saradnjom u oblasti energetike zaista može dokazati, ali i tako da se mogu privući značajna ulaganja u našu zemlju“, prokomentarisao je Kostis Hatzidakis.

U sredu se očekuje da američki funkcioner prisustvuje prvoj Ministarskoj konferenciji o energiji u Atini na kojoj učestvuju Grčka, Kipar, Izrael i SAD. / ibna