Francuska kaže da je opao broj albanskih državljana koji traže azil

Francuska kaže da je opao broj albanskih državljana koji traže azil

Francuski ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner sastao se danas sa albanskim ministrom unutrašnjih poslova, Sanderom Llešajom. Nakon sastanka, na kome se razgovaralo o čitavom nizu pitanja o saradnji između dve zemlje, francuski funkcioner je izjavio da je broj albanskih azilanata u Francuskoj prošle godine opao za 25%. Prema njegovim rečima, očekuje se da će se i ove godine nastaviti isti trend.

“Sastao sam se sa svojim albanskim kolegom, Sanderom Llešajom. Potvrdili smo našu posvećenost intenziviranju zajedničkih operacija protiv nezakonite emigracije Albanaca u Francusku. Prošle godine je broj Albanaca koji su tražili azil u Francuskoj opao za 25 odsto; očekuje se da će se taj trend nastaviti i ove godine”, napisao je francuski ministar unutrašnjih poslova Castaner na Tvitteru.

Broj Albanaca koji su tražili azil u zemljama EU dostigao je vrhunac 2015. godine. Međutim, godinu za godinom, nakon mera koje je preduzela albanska vlada i visokog procenta odbijanja azila, ovaj broj se postepeno smanjivao. / ibna /