Francuska podržava Crnu Goru na putu ka EU

Francuska podržava Crnu Goru na putu ka EU

Francuska podržava evropsku perspektivu Crne Gore. Pregovori o članstvu su zahtevni i traže potpuno ispunjavanje zadatih kriterijuma. Pozdravljam odluku Crne Gore da prihvati novu metodologiju za proširenje Evropske unije, rekao je predsednik Francuske Emmanuel Macron u svojoj čestitki povodom Dana državnosti Crne Gore.

Macron je rekao da želi da izrazi svoju i solidarnost francuske nacije.

„Iskreno se zahvaljujem na pomoći koju ste pružili na početku krize francuskim i evropskim građanima tokom repatrijacije. Odvojivši više od tri milijarde evra za pomoć zemljama Zapadnog Balkana, EU je pokazala svoju punu posvećenost vašem regionu“, istakao je Macron.

On je dodao da se ove godine obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Crne Gore.

„Radujem se daljem jačanju naših bilateralnih odnosa. Francuska strategija za Balkan koju sam dobio prošle godine obuhvata veću podršku ekonomskom i socijalnom razvoju regiona kroz aktivnosti na polju održivog razvoja. Francuska razvojna agencija uskoro će početi raditi u Crnoj Gori“, naglasio je Macron.

Francuski predsednik rekao je da se ekonomska saradnja dve države „proširuje“, posebno u oblasti turizma.

U posljednjih nekoliko dana, mnogi lideri uputili su čestitke predsedniku Crne Gore povodom Dana državnosti, 13. Jula. Između ostalih, čestitke su uputili slovenački predsednik Borut Pahor, član Predsedništva BiH Željko Komšić i hrvatski predsednik Zoran Milanović.

Milanović je u poruci izrazio zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici i velikodušnom gostoprimstvu tokom nedavne posete Crnoj Gori.

„Svoju posetu Vašoj zemlji i one otvorene i prijateljske razgovore koje smo imali vidim kao nastavak odlične komunikacije i dodatnu potvrdu naših stabilnih odnosa. Verujem da ćemo nastaviti da radimo zajedno na jačanju i produbljivanju naših odnosa. Kao što sam naglasio tokom boravka u Crnoj Gori, Hrvatska snažno podržava evropsko opredelenje Crne Gore i ceni njenu posvećenost i fokusiranost na provođenju reformi“, poručio je Milanović.