Francuska podržava proces pristupanja Severne Makedonije EU, rekao je Macron Zaevu

Francuska podržava proces pristupanja Severne Makedonije EU, rekao je Macron Zaevu

Premijer Republike Severne Makedonije Zoran Zaev doputovao je u četvrtak u radnu posetu Republici Francuskoj. U Jelisejskoj palati premijera Zaeva dočekao je predsednik Francuske Republike Emmanuel Macron, nakon čega su usledile zajedničke izjave za medije.

„Za nas je veoma važno da Francuska podržava proces pristupanja Severne Makedonije EU, sa jasno definisanim standardima i bez gubljenja vremena. Pred nama je Samit Evropskog saveta u junu, koji je prava prilika za iskorak i rešenje koje će ukloniti blokadu našeg evropskog kursa. Dijalog donosi rešenja, a najvažnije prosperitetno rešenje pred nama je rešenje za početak pregovora koje će odobriti sve države članice EU“, rekao je premijer Zaev.

Naglasio je da su predložena rešenja portugalskog predsedavanja dobra osnova i da je zemlja spremna za bilateralni dijalog koji će doneti razuman i obostrano prihvatljiv sporazum prema Sporazumu o prijateljstvu i dobrosusedstvu sa Bugarskom, istakavši da pitanja makedonskog jezika a identiteta ne mogu biti teme za pregovaračkim stolom.

Predsednik Francuske Emmanuel Macron je u svojoj izjavi naglasio napredak Severne Makedonije, koji je okarakterisao kao odličan.

„Evropska unija je u martu prošle godine odlučila da započne pregovore sa vašom zemljom a sada je vreme da ovu odluku konkretizujemo i Francuska je aktivno podržava. Severna Makedonija zaslužuje da započne pregovore bez odlaganja. Ja sam lično umešan u pronalaženje rešenja sa Bugarskom“, rekao je predsednik Macron u izjavi pre radne večere.

Zoran Zaev izrazio je posebnu čast i zahvalnost francuskom predsedniku koji je rekao da mu pripada posebno mesto u razvoju francusko-makedonskog prijateljstva, posebno kroz javnu podršku referendumu za Prespanski sporazum 2018. godine, koji je dokazao svoju podršku njegovom program reformi u Severnoj Makedoniji i regionu.

„Velika mi je čast imati ovu radnu večeru u Jelisejskoj palati. Današnji sastanak obogaćuje naše prijateljske bilateralne veze, u godini u kojoj obeležavamo 28. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Severne Makedonije i Francuske“, rekao je Zaev, dodajući da od otvaranja kancelarije Francuske razvojne agencije u Skoplju očekuje novu dinamiku, saradnju i ogromne mogućnosti za širenje ekonomije i trgovine, kao i ulaganja, posebno u oblastima infrastrukture, energetike, vojne industrije, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i drugih sektora.

Premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva pratili su potpredsednik vlade za evropske poslove Nikola Dimitrov i ministar spoljnih poslova Bujar Osmani. / Ibna